El cinema entra a les escoles

Tenint en compte que el trimestre vinent encetarem el projecte “Petit Cinema en curs”, i tot veient l’expectació i dubtes que algunes famílies han expressat, avui us volem fer una recomanació d’un llibre molt útil per a reflexionar sobre la rellevància de treballar el món  del cinema a l’escola i la importància que té com a eina per a educar la sensibilitat dels infants.

El seu autor, Alain Bergala, cineasta, ex redactor de Cahiers de Cinema i professor de cinema a la universitat de París va ser l’encarregat de desenvolupar un projecte per introduir el món cinematogràfic a les escoles. Les línees bàsiques que van bastir la idea i la seva pròpia experiència es poden copsar al llarg de la lectura de La hipotesis del cine. Pequeño tratado sobre la transmisión del cine en la escuela y fuera de ella.

Segons Bergala, posar als infants en contacte amb referents cinematogràfics estimulants, rics i transcendents per a la història del cinema, ajudar-los a llegir els paràmetres que hi ha a les imatges, acostumar-los a tenir un vincle amb les pel·lícules i amb les seves seqüències tot gaudint de cada moment observant-les o acariciant-les amb la mirada (fent-los conscients de tot el que es posa en joc) i posar en relació les imatges és la clau per a crear espectadors que sàpiguen profunditzar en allò que estan veient.

Un altre punt important, i bastant revolucionari, és que no cal partir dels interessos audiovisuals que tenen els infants ja que estan molt condicionats pels mitjans audiovisuals de masses. Proposar autors i pel·lícules que els hi generin sorpresa, desconcert o confusió a nivell estètic provoca moviment dins de les ments dels nens i nenes i això és fonamental per a crear el desig d’aprendre i la curiositat.

Tanmateix, les pel·lícules (o els fragments) han d’estar a l’abast dels infants per a poder accedir amb ells i que siguin ells mateixos els que comencin a establir vincles. Una bona selecció acurada i ben presentada pot educar la mirada d’un infant d’una manera sorprenent.

Tot plegat, en aquest llibre podem trobar criteris ben interessants que poden ajudar a buscar maneres d’introduir un treball més profund sobre el món del cinema i, en extensió, de l’art a les escoles o les nostre pròpies llars.

Us deixem amb la referència bibliogràfica:

Bergala, A. (2007): La hipotesis del cine. Laertes. Barcelona.

One thought on “El cinema entra a les escoles

  1. Retroenllaç: Transformant la mirada: el cinema a l’aula. | Cafè Pedagògic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s