Educa la escola?

Gràcies a un suggeriment de l’Anna (mare de l’Aina) us podem presentar al “Cafè Pedagògic” a John Taylor Gatto.

Aquest home, nascut l’any 1935 a Estats Units i amb un experiència docent de 29 anys i 8 mesos, resulta particularment interessant per les seves tesis i reflexions sobre l’educació.

Molt crític amb l’escolarització obligatòria, defensa que el sistema educatiu actual fomenta nens i nenes sense criteri, que reprodueixen els patrons que exigeix un determinat sistema polític i econòmic, que no tenen una autoestima real i que són dependents  d’una forma malaltissa dels adults.

L’any 1990 el van guardonar com a “Mestre de l’any” i el seu discurs és un resum molt interessant de les seves idees que ha plasmat en diverses publicacions. Us passem el link on podreu accedir al seu discurs complet i així de pas també coneixeu un bloc que té bona pinta:

http://www.elblogalternativo.com/2009/08/21/por-que-la-escuela-no-educa-discurso-de-john-taylor-gatto-maetsro-del-ano-en-nueva-york-durante-3-anos/

One thought on “Educa la escola?

 1. Comparteixo moltes de les coses que diu John Taylor Gatto. I crec que, un element clau, és confondre “escolarització” amb “educació”. Obviament, són conceptes que tenen un vincle, però no sempre és positiu.

  Per a moltes persones la seva experiència escolar poc o res té a veure amb una “experiència educativa”. En realitat, molta gent s’ha d’esforçar per desapendre allò que va aprendre a l’escola per a poder tenir una bona educació.

  En el meu cas personal, haig de dir que he tingut la sort que l’escolarització ha estat un miracle! Vull dir que la meva experiència com alumna ha estat genial i he tingut la sort de tenir mestres i professores que m’han donat ales i han potenciat les meves qualitats tot respectant la meva individualitat. Segurament, per aquesta raó, m’he fet mestra. I, segurament, per aquesta raó, la meva voluntat sempre ha estat escoltar molt als meus alumnes, arribar a entendre les seves circumstàncies i potenciar les seves qualitats úniques i particulars. Moltes vegades aquestes qualitats no s’ajusten al que s’espera d’un alumne a l’escola convencional, però tot i això la feina nostra és anar més enllà del que s’espera de l’escola convencional.
  En fi, que encara hi ha esperança per a l’escola pública si l’escola pública obre les portes a la vida! Perquè, com diu una exalumna: “La vida és la nostra escola i, fins i tot la nostra universitat”.
  Us recomano aquest text, si cliqueu aquest link, el podreu llegir complet:

  http://electrotipia.wordpress.com/2010/09/12/la-vida/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s