Com escollir un bon llibre infantil o juvenil. (O com intentar-ho).

Aquest article pretén donar uns quants consells per tal de poder escollir un bon llibre de literatura infantil o juvenil, però el més important és que no els transformeu en dogmes i que us deixeu dur per la vostra intuïció.

Òbviament, qualsevol criteri és vàlid perquè els motius per a comprar un llibre són múltiples: igual necessitem un llibre-joc o un llibre de plàstic perquè no es mulli quan estiguin a la platja. La vida té una part pràctica que no podem negar. Però els petits consells, gens pretensiosos,  que trobareu a continuació són idees que us poden ajudar a escollir aquells petits tresorets que tots tenim a les nostres prestatgeries i ens ajuden a sentir molt millor.

1. No penseu en edats i nivells:

Al mercat hi ha molts llibres de contes que estan classificats per edats o per nivells de lectura. Aquests llibres estan bé, no ho podem negar. Però les veritables peces pesants no tenen edat ni nivell. Igual la història no els interessa, però les imatges els atrapen i això els pot arribar a motivar a imaginar-se la història o a voler aprendre a llegir. No subestimeu als infants mai i les seves reaccions davant de peces artístiques!!!! Penseu que la seva mirada està molt menys mediatitzada que la nostra com adults i la seva “virginitat” és un gran avantatge per a descobrir en les imatges coses sorprenents.

2. Fugiu de les “moralejas” explícites:

També a les botigues podem trobar tot un seguit de col·leccions que pretenen treballar valors morals i ètics o els canvis en el concepte de família o els propis conflictes familiars. En un moment donat, tot pot ser útil. Però us recomano que fugiu d’aquest tipus de llibre.

Tots coneixem les faules, per exemple, les d’Esopo. Tenen la seva “moraleja”, però són autèntiques peces d’art a les que se’ls pot perdonar ser explícites en el seu final. No obstant, ser explícit en un llibre infantil no és una gran qualitat.

Bruno Bettelheim ja ens parla del poder de la metàfora i del simbolisme. Suggerir deixa molt més d’espai a la persona per imaginar, crear i aportar el seu propi món interior. És molt més ric i provoca una experiència emocional més forta. A més de permetre que cada persona li vegi una dimensió diferent, fins i tot, la mateixa persona en moments diferents pot veure coses diferents. Això és una gran riquesa! (en un altre article ja parlarem del poder de la metàfora i el simbolisme en relació a l’infant).

3. Una il·lustració senzilla no és el mateix que una il·lustració simple. I una il·lustració rica no és el mateix que una il·lustració recarregada:

Moltes vegades es considera que les il·lustracions per infants han de ser simples per ajudar-los a veure clarament. Això té una part de veritat, òbviament. No obstant la realitat no és simple, un bosc està ple de colors, d’estímuls, d’ombres i de llums i els infants poden contemplar-ho sense problemes.

Un bona il·lustració permet aquesta contemplació. Podem trobar il·lustracions molt complexes com, per exemple, les de Shaun Tan, que estan plenes de detalls tot mantenint un equilibri i una harmonia. Aquestes són les bones: riques, però no recarregades!

Però també podem trobar il·lustracions senzilles, però amb una força i expressivitat brutals! Aquestes també són les bones: senzilles, però no simples!  Un exemple serien les de la Suzy Lee.

4. Us ha de sorprendre i captivar com adults:

Crec que aquest és el millor consell que m’han donat a mi i  m’ha funcionat molt bé. Les grans obres de la literatura infantil i juvenil també ho són de la literatura universal. Un bon llibre per infants també captiva i sorprèn als adults: per la seva il·lustració, per la seva edició, per la seva història, per la seva expressivitat, etc.

I això és perquè té múltiples nivells de lectura i ens acosta a infants i a adults. Un bon llibre infantil i juvenil és un espai comú on, l’adult apassionat pel llibre, transmet aquesta passió a l’infant. És un vincle molt i molt especial!!

Llibres com Momo, La historia interminable o el Petit Princep són llibres que ens diuen coses a tots: els infants, els adults, etc.

Així que si teniu a les mans un llibre infantil o juvenil i us avorreix només d’una mirada, penseu que als infants tampoc trigarà en avorrir-los. En canvi, si teniu una bona obra de literatura infantil i juvenil a les mans us seduirà de forma immediata.

Si sentiu una escalforeta al cor quan l’obriu, si sentiu que us acull…aquesta és la clau. És l’emoció que sentiran els infants quan l’obrin i sentir que els llibres ens acompanyen és un bon camí per a crear bons lectors.

*************

I ja per a finalitzar, penseu que per despertar el desig d’aprendre a llegir i a escriure, no hi ha res més important que oferir estímuls rics, crear espais de lectura on l’emoció tingui cabuda i els infants sentin que el món de les paraules, les imatges i els textos poden crear una caseta on refugiar-se i sentir-se molt millor.

Ah! I no podem oblidar la passió. La passió és fonamental en tot el que té a veure amb l’art i el desig de viure. No subestimeu la vostra pròpia passió i com la transmeteu als vostres fills i filles!

Que gaudiu!!!

Advertiment sobre aquests consells:

Els infants sempre ens sorprenen, per tant, ens podem trobar que aquests consells no ens serveixen per res! Però està bé tenir-los en compte.

 

3 thoughts on “Com escollir un bon llibre infantil o juvenil. (O com intentar-ho).

  1. Retroenllaç: Les matemàtiques des d’una altra mirada | Cafè Pedagògic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s