Relentitzar la vida, reduir la pressió i respectar als infants. Part I.

La setmana passada us vam presentar, a través d’una frase de David Grossman, una reflexió que ens conduïa cap al moviment “Slow” i cap a l’”Educació Lenta”.  Amb l’article següent pretenem profunditzar en una d’aquestes tendències (el moviment Slow) i recomanar algunes lectures que ens han semblat molt interessants.

Començarem per explicar de forma molt breu en què consisteix el moviment “Slow”. Aquesta tendència és un moviment global que busca repensar el nostre temps, la nostra organització social i personal i la nostra quotidianitat per a relentitzar la nostra vida des de paràmetres realistes que ens permetin recuperar la qualitat en diversos àmbits com les relacions personals, la cultura, l’educació, la salut, l’alimentació, etc. Un dels representants i fundador del moviment és Carl Honoré periodista canadenc que ha publicat articles a The Globe and Mail, The National Post, The Guardian i The Economist.

Aquest autor anima, arran de la seva pròpia experiència, a aturar-se, a no deixar-se dur pel ritme accelerat de la nostra societat i recuperar  l’espai i el temps tot gaudint de menys coses, però amb més qualitat. Al seu primer llibre Elogio de la Lentitud trobem desenvolupada tota aquesta filosofia de vida així com ens facilita el coneixement d’altres moviments com “Slow food”.

Al següent link, facilitat per la Laia (mare de l’Amanda), podreu aprofundir en el moviment Slow i en el decàleg desenvolupat pel propi Honoré:

http://www.baalya.es/2011/02/10/la-educacion-lenta/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Baalya+(Baalya)&utm_content=Google+Feedfetcher

Una altra publicació ben interessant d’aquest mateix autor és Bajo presión on, segons paraules del propi Honoré, ens fa reflexionar profundament sobre les pressions que exerceixen les famílies als seus propis fills, en com els adults hem segrestat la infància i com recuperar als nois i noies d’una paternitat i maternitat frenètica.

Al següent link podeu llegir un text escrit per l’autor que us aproxima al contingut d’aquesta última obra:

http://educarc.blogcindario.com/2008/10/02310-carl-honore-publica-bajo-presion-rescatar-a-nuestros-hijos-de-una-paternidad-frenetica.html

També us oferim un vídeo on podeu veure una xerrada que fa Carl Honoré tot parlant del moviment “Slow”. Està dividida en dues parts: un cop heu vista la primera podeu accedir fàcilment a la segona:

A la següent part d’aquest mateix article continuarem parlant d’aquests temes i profunditzarem en el moviment “Educació Lenta”.

Referències Bibliogràfiques:

 • Honoré, Carl (2005): Elogio de la Lentitud. Editorial del Nuevo Extremo.
 • Honoré, Carl (2008): Bajo presión. RBA. Barcelona

4 thoughts on “Relentitzar la vida, reduir la pressió i respectar als infants. Part I.

 1. Fíjate, tenemos algo en común. A mí me impactaron ambos de sus libros, le dejé un par de comentarios en su blog y me contestó… esa semana no cabía de la emoción!!! Es un hombre muy sencillo y muy inteligente. Desde luego sus pensamientos me han mejorado mucho y ayudado a ralentizar y disfrutar de mi vida.
  De hecho, aunque él no es ni homeschooler ni nada, su libro Under Pressure me pareció una crítica muy pertinente a las escuelas y educación en general, a la locura de muchos padres en nuestro intento de darles lo mejor a nuestros hijos.
  Vaya, para resumir, en mi caso el educar en el hogar me ayuda a vivir un poco más lento, porque el ritmo americano es demasiado acelerado y no es sueño americano sino pesadilla.
  Encantada de conocerte un poco en tu blog.

 2. ¡Hola Sílvia!

  Pues sí, la verdad es que a mi me impactó mucho el primero y el segundo “Bajo Presión” he leído solo unos fragmentos y tengo muchas ganas de leerlo entero.
  Pienso que la opción de educar en casa es seguro que ayuda a relentizar la vida…estoy convencida. En general, la opción de educar en casa me parece muy sugerente aunque, por supuesto, creo que también los proyectos escolares bien pensados, bien meditados con mucho fundamento también lo pueden ser.

  ¡Encantada de recibir tu visita al “Cafè Pedagògic”! ¡Un saludo fuerte!

 3. Retroenllaç: Relentitzar la vida, reduir la pressió i respectar als infants. Part II. | Cafè Pedagògic

 4. Retroenllaç: Benvolguts/des al meu BLOG! – Creant petites estrelles

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s