Capuccino pedagògic. Part I

Ens fa molt felices fer-vos arribar la noticia que els propers 17, 18, 19 i 20 d’abril un grup de mestres de l’escola Congrés-Indians anirà a conèixer les escoles de la Reggio Emilia i a fer una formació organitzada per SAREL (Red educativa Reggiana del Estado Español). Volem aprofitar l’avinentesa per aproximar aquesta experiència pedagògica a tothom a través d’un seguit d’articles que ajudin a escalfar motors i treure conclusions.

Les escoles de la zona de Reggio Emilia provenen d’una tradició que es va iniciar l’any 1945 quan, després de la segona guerra mundial, es va obrir una escola infantil (0-6 anys) a la zona amb l’esforç de les famílies i algunes educadores. Inspirats per Loris Malaguzzi (1920-1994) es van establir projectes educatius on la dignitat dels infants, el respecte i l’escola fossin les prioritats absolutes.

Dins del marc de les xarxes públiques educatives, el que es pretenia era crear una escola on infants, famílies i educadors/es creessin una comunitat educativa on compartir i crear a partir de les vivències i coneixements de tots plegats.  Es considerava l’escola com un organisme viu, en constant creixement, transformació i canvi.

En posteriors articles us farem conèixer més aspectes de les escoles de la Reggio Emilia. De moment, avui us deixem amb una frase del propi Loris Malaguzzi que sintetitza gran part de la seva filosofia:

“Si es fan coses reals, també són reals les seves conseqüències”

4 thoughts on “Capuccino pedagògic. Part I

 1. Sembla tan lògic que a través del respecte i la confiança tot és més fàcil,… “no pots parlar, ara; no pots escoltar música mentres fas treball individual; no t’aixequis; ara no es moment de llegir això; deixa de pensar en les teves coses i mira això; guarda el mòvil; així no!; no pots anar al labavo; …” Com poden ser autònoms, així?

  Fins ara i ànims, la gent que conec que hi ha anat, ha quedat molt satisfeta, ara… a Equador, o no?

  • Hola Àlex!
   De moment, aquest any, anirem a Reggio Emilia. Deixem per més endavant el viatge a Equador…però el tenim pendent!!! Aquesta és una altra cosa que s’ha de veure i viure.
   Ja us explicarem la nostra experiència italiana!

   Gràcies per la teva visita al bloc!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s