Capuccino Pedagògic. Part III

En aquesta tercera part del viatge a Reggio Emilia us vull presentar un dels resums que vaig fer el primer dia. La meva intenció, com us vaig comentar a l’anterior article, era publicar-ho “in situ” però les circumstàncies no ho van fer possible. Rellegir aquestes paraules m’omple d’emoció i em transporta a les primeres sensacions que ens va despertar la nostra estada.

Afegeixo algunes fotografies de  Reggio Emilia que vaig fer durant la passejada amb els amics de Reggio Children i amb les meves companyes.

Com podreu intuir Reggio Emilia és una ciutat de dimensions humanes i molt accessible on la natura i és present com una constant. Els seus habitants són hospitalaris i molt servicials. I , com vam poder veure després, això es reflectia en les escoles que vam visitar on les educadores es mostraven totalment obertes i molt acollidores.

 “Ja estem a Itàlia i, a part de menjar pizza, pasta, pizza, pasta i arròs tres delícies, ja hem començat a entrar en matèria.

 Ahir gràcies als amics de Reggio Children vam poder gaudir d’una passejada intensa per la ciutat de Reggio Emilia. Ens van parlar una mica de la seva història i com han anat construint el seu teixit social, imprescindible per a fer realitat una comunitat educativa al·lucinant. De fet, per tota la ciutat veus cartells penjats per l’ajuntament demanant voluntaris per a qualsevol cosa i resulta que tenen resposta i la gent s’apunta per ajudar i fer qualsevol activitat que sigui necessària.

 Ahir l’emoció era gran i la nostra capacitat creativa estava elevada a una potència molt alta però avui, després de visitar el Centre Internazionale Loris Malaguzzi, fer les xerrades i començar a visitar les primeres escoles (nido), ja ha estat massa. Ens ha sorprès moltíssim la capacitat per a crear entorns rics amb materials, realment, humils i com la mateixa capacitat d’experimentació i investigació que pretenen desenvolupar amb els infants és una capacitat que se’ls hi exigeix a les educadores d’aquestes escoles. També resulta molt interessant com disposen els materials per tal de provocar en els infants la sorpresa, el dinamisme i la sensació de trobar-se coses noves constantment.

 Però el que és realment sorprenent és la seva constant obsessió de documentar tot el que van fent amb els infants ja sigui per a treballar el procés amb els propis nens i nenes com per a deixar un registre i una constància d’allò que es va treballant.

 També ens ha agradat molt la fluïdesa amb la que van plantejant els projectes o les activitats que tant poden sorgir dels infants com de la pròpia observació que les mestres realitzen de l’activitat que es duu a terme durant els moments més lliures. I que, en general, aquests projectes acostumen a ser en grups molt reduïts (4 o 5 infants) que han mostrat un interès especial.

 Estem molt impressionades i emocionades del respecte i cura que mostren les educadores i de la seva professionalitat que passa per una constant formació i reciclatge.

 Una cosa que no ens podem oblidar d’esmentar és que tot això forma part d’una xarxa que inclou les empreses, l’ajuntament i altres institucions culturals, socials i econòmiques que tenen una consciència molt alta de que l’educació és un bé comú que revitalitza una comunitat o una ciutat sencera.

 Són tantes coses que us hem d’explicar i tanta la intensitat d’aquests dies que resulta impossible resumir-ho avui. A més cada dia ens endinsem més en tot plegat i cada dia veiem noves coses i nous camins pels quals començar a investigar, a fer-nos preguntes i reflexionar sobre la nostra pròpia pràctica.

 Així que, de moment, recollim aquest petit tast i demà una mica més.

18 d’abril del 2011, Reggio Emilia”

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s