Capuccino Pedagògic. Part IV

 I continuem amb el recull dels dies passats a Reggio Emilia. El que ve a continuació és, com a l’anterior article, un resum realitzat després de tota una jornada intensa. Tampoc el vam poder publicar allà, però això permet afegir algunes coses i retrobar-se amb unes paraules plenes d’entusiasme.

M’agradaria poder fer-vos arribar tot el que vam viure i el que vam vibrar, però resulta una tasca gairebé impossible. I és que també ens queda una mica per acabar-ho de pair. Així que espero que, com a mínim, us vagi bé aquest petit tast que, entre fotografies i paraules, reuneix una realitat fragmentada que intenta fer-vos una idea global del que suposa aquesta meravellosa experiència que és ser infant a una escola de Reggio Emilia.

 “Ahir vam visitar dues escoles que es coneixen amb el nom de “Nido”. Les escoles Nido són les que acullen a infants de 0 a 3 anys. I avui hem visitat les “Scuola de la Infanza” que acullen a infants de 3 a 6 anys.

Aquesta visita ha estat molt bé perquè hem pogut veure els infants a les aules i ha estat meravellós. El clima que es respirava era d’una calma absoluta i els nens i les nenes circulaven lliurement per l’escola anant del pati a les aules en funció del que volien fer. De fet, aquesta constant circulació entre l’espai exterior i l’espai interior és una característica importantíssima de les escoles Reggianes, ja que genera molt dinamisme i una alimentació constant entre l’exterior i l’interior. Lligat amb això cal parlar de com totes les portes tenen vidres que permeten veure el que està passant a l’interior de cada aula i així es permet contagiar als alumnes i estimular la seva curiositat. La transparència és una constant.

No cal que parlem dels jardins tan preciosos i impressionants que envolten a totes les escoles Reggianes i que estan plens d’estímuls i elements naturals i és que, més que parlar-ne, s’ha de gaudir.

Estem realment impressionades i estem aprenent moltíssim, però el millor de tot és que ens està ajudant a repensar les coses que fem i com millorar-les. De fet és molt gratificant observar que tenim totes les condicions per a millorar i que ens trobem amb total sintonia amb la filosofia que sustenta tot el projecte de les escoles de la xarxa iniciada per Loris Malaguzzi.

 Loris va tenir unes intuïcions fantàstiques que després s’han vist contrastades amb investigacions científiques que li han donat la raó. Per exemple, tota la teoria sobre els cent llenguatges de l’infant es correspon amb la teoria de les intel·ligències múltiples de Gardner que va aparèixer molt després.

M’agrada molt la insistència de Malaguzzi i tots els seus companys i companyes en que els infants s’havien de considerar persones amb drets des del seu naixement i que s’havien de considerar ciutadans d’avui. Això traduït a l’educació, vol dir que l’educació no ha de ser un procés que prepari per al futur, sinó que faci viure el present i que els infants tenen tot el dret de gaudir d’aquest present tot aprofitant-lo per a desenvolupar les seves capacitats.

 Bé, dins d’aquesta filosofia l’organització, la formació i la professionalització dels educadors és un element clau. I és que es considera educador tota persona que treballa l’escola: mestres, famílies, cuineres, personal de neteja, etc. I es troben moments per a compartir i reflexionar sobre la pròpia comunitat i és una prioritat la comunicació fluïda entre tots i totes els que conviuen a la comunitat.

 Totes les escoles compten amb una pedagoga i un tallerista. Cada pedagoga s’encarrega de 3 o 4 escoles i es coordinen entre elles, detecten necessitats i estableixen estratègies conjuntes. S’encarreguen de mantenir la coherència i la cohesió de la xarxa.

 Demà ens parlaran de la figura del tallerista i també ens faran un taller. En particular, la figura del tallerista és una figura que em crida  molt l’atenció i em resulta molt suggerent…demà ens acabarem de fer a l’idea…

 19 d’abril del 2011, Reggio Emilia”

 

A continuació us oferim algunes fotografies més de Reggio Emilia:

2 thoughts on “Capuccino Pedagògic. Part IV

 1. Enorabuena por tu blog y sobretodos para las fotos tan bonitas!
  He encontrado tu blog por casualidad …. Soy una maestra y atelierista de Reggio y llevo trabajando en Barcelona desde hace unos años. Si quiere profundizar la filosofia educativa reggiana, hemos organizando para los proximos días 27 y 28 de Junio dos jornadas de formación sobre” l’atelier e i 100 linguaggi dei bambini” en el Nido Scuola PICCOLOMONDO en Valldoreix, st Cugat. Se trata de 2 días de Workshop, formación practica, donde los partecipante divididos en grupos, podrán juntos a los atelieristas, compartir y experimentar las actividades organizadas en los siguentes talleres: LUZ, BARRO, CONSTRUCTIVIDAD, NATURAL.

  Intervendrán Pedagogo y Atelierista de Reggio Emilia.

  Para cualquier dudas puedes pedir info: info@diip.es
  Un fuerte Abrazo,
  Paola

  • ¡Gracias por tu comentario, Paola! ¡Me ha hecho especialmente ilusión recibir tus palabras! También muchas gracias por la propuesta: es más que atractiva. No obstante, valorando los días, creo que tendremos mucho lío con la preparación del curso que viene…es una lástima…pero espero poder asistir a las próximas actividades que podáis organizar.

   ¡Un saludo muy fuerte!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s