L’estètica a l’escola

El curs passat, com ja sabran els nostres lectors habituals, vam viure un curs intens. Vam realitzar múltiples formacions i vam acceptar el repte, com a mestres, d’estar en constant aprenentatge i investigació.

La nostra visita a les escoles de Reggio Emilia i d’altres formacions que vam rebre en aquesta línia ens van fer despertar un interès creixent per uns principis ètics i estètics que no només transformen la nostra mirada, sinó que ens obliga a transformar el nostre entorn i els ambients de treball.

Ens vam adonar que ja havíem fet un gran camí, però que ens quedava un camí encara més llarg per recórrer. Evidentment, no el podíem fer soles i en el procés viscut al llarg d’aquestes últimes setmanes hem comptat amb moltes mans. Des de famílies que s’han implicat muntant mobles, tallant taules, posant cortines a personal de serveis que ha cosit vestits, vores de teles, folrat llibretes i carpetes passant per voluntaris que ens han aportat energia i il·lusió, hem aconseguit que l’escola estigui a punt per rebre amb molta dignitat a uns infants que bé s’ho mereixen tot.

Tot aquest procés ha estat guiat per Paola Soggia que amb total entrega ens ha assessorat en la transformació dels nostres ambients. Ha estat un assessorament viu i actiu on, amb molta energia, ens ha ajudat a fer un salt qualitatiu i ens ha ajudat a profunditzar en el tractament i disposició dels materials i espais.

Hem aprés que l’espai que rep als infants i a les seves famílies ha de ser un lloc cuidat estèticament i no només funcionalment i que, partint d’aquest segon terme (la funcionalitat), es poden crear espais bells i cuidats que facilitin que els infants i els adults puguin desenvolupar processos d’investigació vius i actius. No es tracta de generar bellesa perquè sí, sinó d’entendre que la bellesa és un dret fonamental de l’ésser humà i que afecta en el seu estat d’ànim i a la seva psicologia. Tenir en compte que els infants es poden beneficiar d’espais on els colors mantenen un equilibri, les formes dialoguen entre elles, el mobiliari estableix un diàleg amb els seus moviments i els elements que l’habiten busquen enriquir la globalitat dels protagonistes que habiten l’escola és donar credibilitat als seus processos d’aprenentatge. No tolerar el desordre no suposa ser un “maniàtic”, sinó no permetre que s’instal·li la indiferència o la desídia, actituds ambdues molt poc constructives en un entorn humà.

Hem fet una autocrítica molt potent i la nostra mirada s’ha afinat tant que ens resulta impossible tornar enrere. Encara ens queda feina, però resulta tant i tant estimulant i creativa que li afegeix un grau de passió més al que la nostra quotidianitat ja tenia.

Valgui aquest article com agraïment a totes les persones que ens han ajudat en aquestes setmanes ja que la seva ajuda ha estat imprescindible, però volem dedicar aquest article molt especialment a la Paola perquè s’ha transformat en el nostre “raggio di luce”.  Gràcies per la teva inspiració!

23 thoughts on “L’estètica a l’escola

 1. Retroenllaç: Escola Congrés Indians » Preparats, llestos…benvinguts!!!!

 2. Moltes gràcies per tot aquest esforç i dedicació que es nota en cadascun dels milers de detalls amb els quals cada dia l’Escola obsequia a petits i grans. Es desprén una delicadesa, una naturalitat, una calidesa, una estètica tranquil·la i alhora captivadora que fa d’aquests espais un món veritablement ple d’històries per descobrir i escoltar…
  Enhorabona!

  • Gràcies a tu pel teu comentari i per donar valor a aquests petits detalls que, en realitat, són molt grans!!! Ha estat apassionant aquesta transformació, però encara ho és més veure com els ambients es consoliden com a veritables interlocutors dels infants i dels adults. Comptem amb vosaltres!

  • Hola Bea!

   Com sempre, moltes gràcies per les teves paraules que sempre ens animen i ens fan avançar. I també gràcies per valorar els petits detalls que són tant i tant importants!!!! Gràcies, de tot cor pel teu temps i pel teu comentari!!!

   Molts petons!!!

 3. Quan vaig entrar a l’escola amb el meu fill el primer dia les llàgrimes em brollaven de veure aquests ambients, aquest espai que serà la segona casa dels nostres fills. I en veure també com les vostres actituts son tal delicades i respectuoses com l’escola que esteu creant. És molt emocionant el que ens esteu regalant, no hi ha prou amb donar-vos les gràcies, en oferim a ajudar en tot el que necessiteu, i gràcies això sí, per haver-nos tornar la confiança en l’escola pública.

  • Mònica,

   Resulten més que gratificants les teves paraules. Com bé dius, l’escola és la segona casa dels vostres fills i, com a tal, ha de ser molt més que digna per a rebre’ls. Tanmateix, el nostre tarannà i la nostra manera de fer és el més respectuosa possible amb uns infants que bé s’ho mereixen tot. Moltes gràcies per compartir les teves emocions i les teves impressions d’aquests primers dies i també moltes gràcies pel teu oferiment. Comptem amb tu i amb les famílies que vulguin i puguin per anar fent créixer un projecte que és més que apassionant. Gràcies per la confiança dipositada en nosaltres, sabem que, cada dia, tu i la resta de famílies ens deixeu al càrrec els vostres tresors més valuosos i això s’ha de cuidar molt i molt.
   Així doncs, moltes gràcies pel teu comentari, la visita al bloc!!!

   PD: He fet una visiteta al teu bloc i m’ha semblat molt interessant.

 4. Acabo de trobar el teu blog a partir del comentari que vas deixar al meu blog sobre un treball de P3. Em sembla que és molt interessant però el miraré demà pq s’està fent tard…
  He escrit una mica del que sé sobre el procés del llibre somnis i il.lusions al post. Espero que el puguis llegir.
  Una abraçada
  Irene

  • Hola Irene!

   Moltes gràcies per la teva visita i moltes gràcies per haver ampliat el post sobre el treball de P3. Ja t’he deixat un comentari, però des d’aquí et dono les gràcies per aquest detall!

   Una abraçada!!!!

  • Gràcies pel teu comentari! Com ja he vist al teu bloc, sembla que comences una nova etapa pel que fa als blocs i pel que fa professionalment…et desitjo el millor!!! I, ja saps, tens les portes obertes de la nostra escola per a visitar-la quan vulguis!

   Una abraçada!

   • I tant! M’encantarà poder-vos visitar! Ara, veig que quant més trigui millor, jejejeje, ja que milloreu día a día! Enguany hem estrenat un edifici preciós a Can Manent (Com a pare, és clar).

    Enhorabona amb tot plegat i, continuaré seguint el teu bloc amb entusiasme! Ens has fet partíceps del creixement de la vostra escola, de Reggio Emilia,… genial!!!

 5. Era la secció “Les coses de la Tribu” de l’11-10-2011. Diria que es correspon amb aquest mp3:
  http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/2/6/1318356505262.mp3?programa=La+tribu+de+Catalunya+R%E0dio
  o aquests dos enllaços:
  http://www.catradio.cat/audio/573194/Les-coses-de-La-tribu
  http://www.catradio.cat/audio/573135/Les-coses-de-La-tribu
  Però no ho he tornat a escoltar tot sencer i la pàgina de Catràdio m’ha resultat confusa a aquest respecte, la veritat, perquè inclou el nom de les seccions, però no el resum de continguts.

 6. Retroenllaç: Preparats, llestos…benvinguts!!!!

 7. Hola Astrid i família de l’escola,moltes felicitats per la feina ben feta.
  L’escola fa goig i el projecte té un sentit profund cap a la mirada de l’infant i el respecte pel seu procès natural.
  Rosa Vila

  Escola Nova de Girona

 8. Retroenllaç: L’estètica a l’escola és possible: agraïments, criteris i idees. | Cafè Pedagògic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s