Els perills del Power Point

Sí, sóc conscient. Ja sé que fa setmanes que no publico i la meva mala consciencia va creixent així com les queixes repetides d’alguns seguidors del bloc…

Ho sentim! Procurarem que no torni a passar….

Però ha hagut de passar alguna cosa ben trencadora per tal que es pugui esquerdar el gel que no em permetia escriure. A la cartera d’articles tenim alguns molt calents que tenen moltes ganes de sortir, però es fan esperar. No obstant m’ ha estat inevitable  compartir amb els lectors i lectores del bloc aquesta “Contra de la Vanguardia” que vull dedicar, molt especialment, a una persona que no suporta els “Power Points”.

En aquesta “Contra de la Vanguardia” Frank Frommer analitza aquest programa i ens alerta de com transforma els nostres processos mentals ja que simplifica la informació, la “teatralitza” i la redueix. D’aquesta manera, ens poden convèncer de comprar un cotxe de la mateixa forma que ens convencen d’entrar en guerra contra Irak.

Dit així sembla una mica absurd, però els que estudiem a la UOC qüestions psicològiques, per posar un exemple, estem més que farts d’analitzar com els mitjans audiovisuals i tecnològics transformen la nostra forma de pensar, de relacionar-nos i d’interpretar el món. I, per tant, el que pot semblar, a primera vista, una qüestió simple acaba sent del tot complexa. D’això mateix Frank Frommer ens adverteix i,després d’analitzar aquest suport (el powerpoint), ha publicat  El pensamiento power point on denuncia que darrera de la “modernitat” d’aquest suport s’amaga la inflexibilitat i la manca de diàleg i de debat.

Si voleu llegir l’entrevista completa podeu fer-ho clicant les següents paraules:

 “Nos venden guerras como nos venden teléfonos”

*Referència bibliogràfica: Frommer (2011): El pensamiento Power Point. Ediciones Península.

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Els perills del Power Point

 1. Per cert, aprofitant aquesta entrevista us passo un link que us farà riure bastant. És una notícia de la web “El mundo today”. Aquesta web còmica, sinó la coneixeu, és interessant per passar una bona estona. I la notícia de la que us poso l’enllaç està molt relacionada amb el tema dels Power Points. Aquí teniu el link:
  http://www.elmundotoday.com/2011/05/un-power-point-gana-el-festival-de-cannes/

  PD: Ja sé que aquest link no és molt de l’estil del present bloc, però no m’hi he pogut resistir…

 2. Ho sento però no hi estic d’acord. És cert que un programa de presentacions com el PowerPoint serveix justament per a això, esquematitzar conceptes, però condemnar l’eina enlloc de condemnar l’autor… Si algú vol convencer un públic determinat pot fer-ho utilitzant molts altres mètodes “passius” que no admeten ni diàleg ni rèplica. La responsabilitat de cadascú, no obstant, és de raonar, contrastar, etc, allò que ens expliquen, i no “comprar” perque la presentació hagi estat espectacular.

  • Hola Xavier!

   Gràcies pel teu comentari. La veritat és que nosaltres només hem exposat un article que ens ha semblat interessant. Però, evidentment, no està mancat de polèmica.
   Per contra al teu comentari et diré que crec que l’entrevistat no condemna l’eina i tampoc crec que tingués gaire sentit condemnar l’autor. Penso que del que ens alerta és de l’ús i abús d’una eina que, com bé dius, està pensada per exposar idees de forma sintètica i que, per tant, no pot ser el motor o el catalitzador de decisions realment importants.
   El que ell diu no és que han de desaperèixer aquest tipus de programa, sinó que són útils per unes coses i que hem d’estar alerta del que ens volen vendre a través d’ell. Jo crec que només ens està dient: “Cal triangular la informació i cal contrastar-la. Crec que, vist així, té molta raó no només en relació al power point sinó en relació a qualsevol mitjà audiovisual.

   Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s