Per què observem, documentem i comuniquem?

Ja fa unes setmanes que us vam comentar  a l’article “Capuccino pedagògic. Part IX: Les ombres i el Mariano” que un grup de mestres havíem fet un curs amb el Gino Ferri.  El Gino, com us dèiem, és mestre de Reggio Emilia i també assessora i dona cursos a mestres de la zona i d’altres indrets del món.

El curs que vam realitzar versava sobre “L’observació, la documentació i la comunicació a l’escola” i ens va deixar totalment fascinades. Resumir les 30 hores que vam estar participant d’aquest curs en un article resulta molt i molt complex. No obstant, intentarem sintetitzar i donar resposta al títol d’aquest mateix article: Per què observem, documentem i comuniquem?

Els diaris d’aula, els panells explicatius o els propis blocs de les escoles poden ser vistos i utilitzats com una eina totalment “folklòrica” sense sentit més enllà de la pròpia exposició del que es va fent i vivint en el dia a dia. No obstant, més enllà d’aquesta funció expositiva, la documentació i els diversos suports que es fan servir, així com els processos que es requereixen per a fer-la possible (l’observació) tenen un sentit més profund i rigorós. L’observació, la documentació i la comunicació a l’escola intenten donar sentit a allò que vivim, analitzar-ho i aprofitar-ho per a crear significats. Quins significats?

Doncs significats socials i culturals entorn a la infància, a la seva diversitat i les seves particularitats. Es tracta, doncs, de donar veu als propis infants que, tot i que no dominen els codis comunicatius dels adults, tenen una riquesa cultural i social que cal fer emergir per tal que la resta de la societat li retorni la seva dignitat. Així no hi ha prou amb la creació d’uns espais que serveixen com a interlocutors dels infants i les seves famílies, es tracta també d’observar e interpretar el que allà passa i, finalment, comunicar-ho, fer-lo emergir, donar-li cos per tal de poder compartir aquests significats amb la resta de professionals que hi treballen, les famílies i, per suposat, amb els infants que habiten aquests espais.

No és superficial fer un diari del que passa, perquè aquest diari permet establir relacions intel·ligents entre els adults, entre els infants i entre els propis infants i adults. Aquests dies tot treballant el diari ens hem adonat que observar, plasmar moments a través de la càmera i després interpretar el que ha succeït deixant constància al paper és un exercici molt professional que et permet reflexionar sobre la teva pròpia pràctica, apuntar noves línies de treball amb els infants i compartir-les amb les companyes.

L’ull de la mestra ha d’incidir en els detalls, ha de plasmar els comentaris dels infants, els seus rostres meravellats, les seves emocions o, fins i tot, com es mosseguen els llavis quan estan concentrats en una tasca dura i difícil per ells. Tot això, perquè el món de la infància i el dels adults entri en relació deixant de costat punts de vista protectors, infantilistes i poc rigorosos. Els infants li posen molta empenta i molta energia a coses que per a nosaltres, lamentablement, han perdut la seva importància. S’apassionen, s’esforcen i lluiten fins al final per aconseguir les fites que s’han fixat ells mateixos. La vida bull al seu cos i, si li donem suport, li concedim el valor que té i li donem un lloc digne dins de la nostra pròpia cultura i societat  estem fent tot el possible per fomentar un desenvolupament ric. I aquest és un dels grans valors de l’observació i la documentació.

L’adult, evidentment,  com observador de tot plegat no pot deixar de ser subjectiu i ha de limitar-se a interpretar i compartir aquestes interpretacions amb la resta d’adults. No obstant, quan més observa, quan més analitza i quan més ho plasma per escrit i en imatges es va transformant en un observador i comunicador més expert. Com un antropòleg que visita una tribu indígena, primer tot li resulta estrany i, finalment, acaba formant part del grup i creant significats compartits i, per tant, donant una resposta més encertada a les necessitats del grup en el que s’imbueix.

Segons Gino Ferri, aquests processos d’observació, documentació i comunicació han de ser una exigència prioritària de la professió de mestre, no només en escoles on el tipus de metodologia ho exigeix per a poder sostenir-se, sinó de tot tipus d’escoles i que, en el fons, implica una forma de viure la professió com a ésser humà.  No es tracta de donar descripcions, sinó de fer-nos conscients tots plegats dels processos que els  infants i els adults posen en marxa quan estableixen un vincle dins d’un marc escolar amb tots els vincles afectius, emocionals i intel·lectuals que entren en acció.

L’observació, la documentació i la comunicació permeten que existeixi la confrontació d’interpretacions i de significats i, per tant, deixa pas al diàleg que permet que es generin espais de confiança i vincle professional i afectiu, tant per part dels professionals de l’educació, com per part de les famílies i, per descomptat, dels propis infants.

Per totes aquestes raons l’observació, la documentació i la comunicació són eines bàsiques i fonamentals que aquest curs pretenem i ens exigim que al centre siguin del tot quotidianes i habituals. 

19 thoughts on “Per què observem, documentem i comuniquem?

  • Hola Àlex!

   Gràcies pel teu comentari. El teu article també està molt bé. A vegades no calen tantes paraules per expressar una idea…
   He llegit el teu article i m’agrada la reflexió que fas sobre que, en realitat, no són més de 10 minuts. I, com bé dius, és qüestió d’automatitzar una sèrie de processos i entrenar la mirada. El problema que ens trobem que, al llarg del dia, passen taaaaaaaaaaaaaaantes coses interessants que resulta complex escollir.

   Salut!

 1. Llegir articles com aquest em fa reviure tantes coses, tants moments… tant de camí fet juntes!
  Per mi és un regal tenir-te cada dia i poder-te viure de tant aprop… personal i professionalment! Gràcies per tot el que comparteixes amb nosaltres!

  • Astrid, quin comentari més emocionant!!! Per a mi, ho saps segur però t’ho torno a dir, és un privilegi comptar amb tu en tots els àmbits. Em sento molt orgullosa de compartir amb tu tots els moments que compartim! M’has deixat sense paraules així que només et diré que ets “la mia testa del mio cuore” !!!!

  • I tú eres BRAVÍSSIMA! Te esperamos en la escuela en cualquier momento. Ya sabes que eres bienvenida. Pensamos mucho en ti y te tenemos muy presente. Ya hemos hecho algunos pequeños cambios en la Mediateca y está preciosa!!!! También el resto de ambientes han sufrido mejoras en base a lo que tú nos habías ayudado a montar. Ah! Y tenemos plantas de interior y quedan preciosas!!! Y hemos comenzado a escribir un diario y a documentar espacios dentro de los ambientes como, por ejemplo, el de las construcciones.

   ¡Te esperamos!

   ¡Un abrazo muy fuerte!

 2. Forse non sono riuscito a comprende pienamente tutto quello che avete scritto (conosco poco la lingua Catalana), ma a parte questo sono molto contento che il tempo passato insieme nel luglio scorso durante il corso, e le suggestioni che ho provato a comunicarvi, abbiano prodotto nuove riflessioni e nuove pratiche educative. BRAVISSIME!!!
  Un abbraccio
  Gino Ferri

  • ¡Hola Gino!

   Gracias por tu comentario y por la visita a nuestro bloc. Nada más decirte que tanto la visita a Reggio como el curso que hicimos con Mariano Dolci y contigo en Julio nos han servido para mostrarnos un camino muy estimulante para recorrer. ¡Fue altamente inspirador! ¡Nos abriste muchas puertas y muchas nuevas vías de búsqueda, mejora e investigación! ¡Y esto es apasionante!

   ¡Un abrazo fuerte!

  • Paola del mio cuore!!! Estaremos encantadas de que vengas en cualquier momento. Si vienes a primera hora, podrás disfrutar de los ambientes con calma así como ver la interacción de las familias y los niños con todo. ¡Es muy hermoso!
   Y si vienes sobre las 11 horas verás a los niños y niñas en plena ebullición que también es muy interesante. Y si vienes por la tarde, podrás contemplar los talleres que son propuestas cerradas en las que, en algunos de ellos, intervienen familias.

   Así que tú misma, serás bien recibida en cualquier momento.

   ¡Un abrazo grande!

 3. cada dia estic mes contenta d’haver escollit aquesta escola pel meu fill! cada dia que passa m’agrada mes i ho veig en ell! m’agraden molt els teus articles! fins aviat

 4. No podem oblidar, però, que el comportament verbal pot tenir diferents significats, segons el context o segons la cultura de referència. Malgrat les diferències observem unes característiques constants: té funció comunicativa, substitueix a la parla en l’etapa pre-verbal, es pot modelar pels adults de l’entorn, els infants tant el gest com el seu significat, manté una estreta relació amb la comunicació verbal, actua com a reguladora de la comunicació, varia segons les cultures, compleix més funcions que la comunicació verbal, es pot diferenciar el gestos socials del simbòlics.

  • Interessant comentari que ens ajuda a reflexionar sobre l’objecte de l’observació i la documentació. En el curs que Gino Ferri ens va donar al Juliol també es va insistir molt en tot plegat. I es va deixar molt clar que l’observació, la documentació i la comunicació parteixen de la interpretació subjectiva que fa l’observador i que sempre estarà mediatitzada per moltes circumstàncies. S’accepta aquesta parcialitat a favor de l’emergència de la cultura infantil ja que, sinó l’acceptem la cultura infantil queda oblidada i postergada. Gràcies per la teva reflexió!!!

 5. Uns articles molt interessant però tinc un dubte sobre el tema de la documentació. El dia a dia vosaltres què documenteu?? perquè clar no ho podem pas documentar tot.

  • A veure, nosaltres tenim diferents tipus de documentació i cadascuna va destinada a un tipus de informació. Et posaré un parell d’exemples: tenim un diari dels ambients que fem en comú, per una banda, les mestres de P4 i P5 i, per una altra banda, les mestres de P3. En aquest diari queden reflectits els aniversaris dels infants i algunes anècdotes o moments destacables. Després, el bloc. Cadascuna de les mestres té assignades unes dates on publica un article al bloc. Llavors, aquestes documentacions poden reflectir processos més llargs, detalls que passen desapercebuts o quelcom similar…són documentacions més elaborades, però hi ha d’altres tipus de documentacions. Igual estaria bé fer un article explicitant totes elles. Me l’apunto per més endavant!!! Moltes gràcies pel teu interés.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s