No al tancament de l’escola Esparreguera II.

Era qüestió de temps, però la crisis ja comença a fer-se sentir allà on més mal sempre fa: l’educació.

No sé si coneixeu l’escola Esparreguera II, però us faré cinc cèntims. L’escola pública Esparreguera II va néixer el curs 2010-2011 amb l’objectiu de crear un institut-escola considerat del tot necessari a la població d’Esparreguera. Des dels seus inicis van concebre el projecte com una comunitat d’aprenentatge i, coherents amb els seus principis, han anat creant un espai on la família i l’escola treballen conjuntament i de forma cooperativa. Qualsevol persona amb un mínim de seny es pot adonar que la creació d’una comunitat d’aprenentatge no és flor d’un dia i que requereix molts esforços tant per part de l’equip docent com de les famílies i, que tot i l’esforç, reporta uns beneficis més que confirmats a l’alumnat.

Nombrosos estudis i informes (com per exemple, les propostes de millora i conclusions elaborades recentment per la fundació Jaume Bofill i de les que parlarem en un futur article a aquest mateix bloc) confirmen que l’èxit escolar així com l’estabilitat emocional i afectiva dels infants passen, necessàriament, per establir un vincle potent i enriquidor entre la família i l’escola potenciant la confiança mútua, el diàleg i la participació conjunta.

Precisament, fa molt poc, vam publicar l’article “L’escola oberta a les famílies” on, a través del testimoni de l’Astrid Ruíz (directora de l’escola Congrés-Indians), s’exemplificava i es concretava l’experiència de conviure de forma quotidiana a l’escola amb les famílies.

Doncs bé, m’ha arribat la notícia del tancament de l’escola Esparreguera II i no puc evitar sentir com brolla la tristesa en el meu interior. Després de tot un seguit de circumstàncies (un edifici inapropiat, propostes de fusions, negatives per part d’altres centres), s’ha proposat tancar l’escola. Aquesta proposta em sembla pobra, insuficient, indignant i intolerable. Considero el tancament de l’escola Esparreguera II com una falta de respecte rotunda cap a diverses persones i institucions:

1. És una falta de respecte cap a aquests alumnes que no són números, sinó persones amb els seus processos afectius, socials i emocionals propis que tot just s’han iniciat en una comunitat determinada, amb l’acompanyament d’unes mestres concretes, creant vincles únics i personals.

2. És una falta de respecte cap a les famílies d’aquesta escola i cap a l’esforç que han dut a terme per tal de formar part d’una comunitat d’aprenentatge.

3. És una falta de respecte cap a les mestres que s’han deixat la pell en la creació d’un projecte innovador i exemplar.

4. És una falta de respecte cap a la resta d’escoles del municipi que, de cop i volta, hauran d’assumir un número d’infants que no els hi pertoca i que els hauran d’acompanyar emocionalment quan els recursos no ho permeten.

5. És una falta de respecte cap al poble d’Esparreguera ja que els priven d’una oportunitat d’or donat que els projectes d’aquestes característiques repercuteixen en beneficis directes cap a la població on s’hi troben .

6. És una falta de respecte cap l’educació en sí mateixa ja que si no donem impuls i obrim noves vies a l’educació ens quedarem estancats educativa, cultural i socialment.

Per aquesta raó el tancament de l’escola Esparreguera II és una qüestió que ens afecta a tots i totes i per la qual hem d’oferir tot el nostre suport i ajuda així com fer el màxim de difusió d’aquest fet.

Tampoc podem permetre que ens convencin amb arguments vinculats amb l’austeritat i les crisis econòmiques ja que està comprovat que els països que ens temps de crisis aposten per solucions a curt termini, partint de retallades en educació, serveis socials i salut només aconsegueixen hipotecar el futur del país permetent que s’instal·li la mediocritat i la ignorància.  En paraules de James Heckman (premi Nobel d’economia 2000)”és més rendible invertir en infància que en borsa” així doncs, no podem permetre que el tancament de l’escola Esparreguera II, un projecte viu i ben viu, sigui un fet consumat. Invertir en projectes com el proposat pel seu equip docent i les famílies que li donen suport és una aposta segura cap al futur, cap a l’enriquiment de la societat i cultura que l’envolta, però també és una aposta segura cap al present ja que dona resposta immediata a la necessitat urgent de conciliar família i escola per tal d’afavorir el desenvolupament dels infants.

Si vols donar el teu suport pots fer-lo fen difusió del fet i signant el manifest aquí.

Adjuntem el manifest on s’explica amb detall la situació:

SALVEM L’ESCOLA PÚBLICA-COMUNITAT D’APRENENTATGE ESPARREGUERA II !

ENS POSEM EN CONTACTE AMB TU PERQUÈ NECESSITEM L’AJUT SOLIDARI DE TOTHOM!!
Des d’Esparreguera volem demanar-vos ajut amb el teu vot i la teva signatura a http://www.elpoble.cat/content/salvem-lescola-esparreguera2-comunitat-daprenentatge  per evitar el tancament de l’Escola Pública-Comunitat d’Aprenentatge Esparreguera II creada el curs 2010-2011 com a futura escola-institut del poble d’Esparreguera (Barcelona) necessària des de fa anys, i que amb l’actual crisi i els canvis demogràfics, segons afirmen els representants de la Generalitat, ara ja no és necessària. Estem parlant de 71 famílies que ens quedem sense escola, i sense el projecte educatiu que hem triat, que incorpora les pràctiques educatives d’èxit pròpies de les comunitats d’aprenentatge. Com podem estar reduint despeses en sanitat o educació? Estem segurs què no hi ha veritablement altres qüestions supèrflues en les quals reduir costos?

El mes de novembre se’ns va comunicar, per part dels Serveis Territorials, que no podíem estar a les instal·lacions que ocupem en l’actualitat, perquè no reuneixen les condicions per a albergar infants, i que, a causa de la situació d’austeritat que ens acompanya, es plantejaven una fusió amb una altra escola del poble, que era l’única que per espai, ens podia acollir, això sí, en barracons al pati. Ressignats, i sense coneixements del que això comportava, ens va semblar l’única possible solució viable, però la nostra sorpresa va ser quan aquesta escola es va assabentar de les intencions dels Serveis Territorials de fusionar i es va mobilitzar per no permetre-ho, amb excuses, com ara, que la nostra presència els restaria pati, o bé, llum del sol en les seves instal·lacions a causa de l’ombra que farien els barracons. Així mateix no estaven disposats a pactar un projecte educatiu comú que respectés alguns dels trets d’identitat propis de la nostra comunitat d’aprenentatge, amb la qual ens sentim tan arrelats. Les manifestacions van tenir el seu fruit fins el punt que van poder aturar aquesta fusió. A més cap altra escola està disposada a acollir a aquests 71 nens/es perquè col·lapsarien les seves instal·lacions més del que ja ho estan.

El Director dels Serveis Territorials del Baix Llobregat, un cop parada la “fusió Inamovible” en un primer moment, ens va demanar altres propostes amb l’objectiu, semblava ser, de estudiar-les. Reunides les famílies de la Comunitat d’Aprenentatge Esparreguera II vam decidir plantejar al Consell Escolar Municipal del poble les propostes d’ubicar la nostra escola en qualsevol edifici de l’Ajuntament, (NOMÉS DEMANEM UN SOSTRE) per poder tirar endavant un projecte educatiu com és el nostre: una Comunitat d’Aprenentatge, i amb les connotacions de la inexistència de cap altra en 25 quilòmetres. Quan presentem les propostes al Director dels Serveis Territorials, aquest ens va dir que en un termini de dos mesos ens respondria, abocant-nos d’aquesta forma el febrer del 2012, data estimada per a les pre-inscripcions, i provocant, així, que 71 famílies ens quedem sense opcions per fer res, ja que l’Escola Esparreguera II ja no obrirà pre-inscripcions per a P3. Quina va ser la nostra sorpresa quan el dia 22 de desembre, es van reunir l’Alcalde del municipi i el Director dels Serveis Territorials, i se li va fer saber la decisió de tancar la nostra Comunitat d’Aprenentatge quan acabi aquest curs. Aquesta decisió, encara que, a dia d’avui, no se’ns ha comunicat a nosaltres de cap manera, ens ha arribat a través del Sr Alcalde d’Esparreguera que es va encarregar de fer-ho saber a tot el municipi en un ple de l’Ajuntament aquell mateix vespre.

Ens trobem en la situació que no sabem on aniran a parar als nostres nens, què pensa fer l’Administració amb els nostres 71 nens/es (dos cursos de P4 i un P3), que el pròxim curs, si no tenim la nostra escola, ens veurem obligats a canviar de centre i de projecte educatiu, un projecte basat en comunitats d’aprenentatge que ens permet treballar en comunitat per aconseguir l’èxit educatiu de tot el nostre alumnat i en el qual creiem incondicionalment!
I ens preguntem si aquestes ments pensants han previst col·lapsar totes les altres escoles del poble més del que ja ho estan o si per contra ens volen absorbir en alguna altra escola abocant-nos a conviure en terreny hostil com un gueto ubicat en barracons que envaeix el seu espai … On anirem a parar i quins drets tenim a participar de l’educació dels nostres fills i filles?

NO ESTEM PARLANT D’UN PROBLEMA QUE AFECTI NOMÉS A LA NOSTRA COMUNITAT NI A LA NOSTRA ESCOLA-COMUNITAT D’APRENENTATGE, ESTEM PARLANT D’UN PROBLEMA QUE AFECTA A TOTA LA COMUNITAT EDUCATIVA EN GENERAL. ENCARA QUE MOLTS NO HO VULGUIN VEURE!

Som conscients que la situació actual no pot assumir el cost d’un nou edifici escolar, (tampoc ho demanem) NOMÉS DEMANEM QUE NO ENS TANQUIN LA NOSTRA ESCOLA NI EL NOSTRE PROJECTE DE COMUNITATS D’APRENENTATGE, que ens deixin seguir en un edifici públic que reuneixi unes condicions mínimes, fins que sigui possible crear la nova escola-institut del poble que falta fa i farà.

NO ENS PENSEM RENDIR! Lluitarem fins al final perquè és de justícia el que demanem:

L’ESTATUT D’AUTONOMIA DE CATALUNYA en el títol I. Drets, deures i principis rectors, en l’article 21. DRETS I DEURES EN L’ÀMBIT DE L’EDUCACIÓ, diu:

1. Totes les persones tenen dret a una educació de qualitat ia accedir en condicions d’igualtat. La Generalitat ha d’establir un model educatiu d’interès públic que garanteixi aquests drets.
8. Els membres de la comunitat educativa tenen dret a participar en els assumptes escolars i universitaris en els termes que estableixen les lleis.

Us preguem EL VOSTRE AJUT, fent extensiva aquesta informació a tota la vostra comunitat educativa perquè ens pugueu ajudar donant EL VOSTRE VOT I SIGNATURA A TRAVÉS D’AQUESTA WEB:

http://www.elpoble.cat/content/salvem-lescola-esparreguera2-comunitat-daprenentatge

14 thoughts on “No al tancament de l’escola Esparreguera II.

 1. Signat i reenviat. No em puc creure que estigui deixant al meu fill un mon molt pitjor. M’hi nego! Necessitem una educació de qualitat, amb ciutadans autònoms, crítics i feliços!!!!!

 2. Hola, al querer firmar me pone “pagina no trobada”. Puede ser que haya algún problema?
  Espero vuestras respuestas con tal de poder volver a intentarlo.

  Gracias

 3. Hola! Quan clico l’enllaç em surt: -Pàgina no trobada. La pàgina sol·licitada no s’ha pogut trobar.-
  Sóc mestre especialista de música i sóc al centre en aquests moments.
  Salut!

 4. Fa uns dies que vaig signar. Tinc un nebot en aquella escola i us puc assegurar que, tot i que les instal·lacions no són ideals, el projecte és maquíssim i no s’han vist pares, mares, mestres més animats i implicats amb un projecte. El problema és que les famílies no saben quin serà el futur dels seus fills i filles el curs vinent. I el més curiós és que la consellera Rigau, aquest divendres, vindrà a inaugurar l’escola on estic treballant i dues més; escoles que es van crear durant l’època de tripartit. A emportar-se tot el mèrit. Té nasos.
  Des d’aquí tot el meu suport a les famílies, mestres i infants d’Esparreguera!!

 5. Retroenllaç: Avaluació, diagnòstic i propostes de millora per al Sistema Educatiu Català a partir de l’estudi de l’informe PISA 2009 | Cafè Pedagògic

 6. LET’S SPEAK ENGLISH és el títol del projecte d’innovació que hem dissenyat a l’escola amb l’objectiu de millorar el nivell de competència lingüística dels alumnes en llengua anglesa, fent especial incidència en la llengua oral: comprensió, comunicació i producció. Presentarem una mostra d’activitats diverses desenvolupades amb els alumnes tot utilitzant les TAC com a eina habitual a l’aula.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s