Avaluació, diagnòstic i propostes de millora per al Sistema Educatiu Català a partir de l’estudi de l’informe PISA 2009

Avui us volem presentar dos vídeos que exposen les propostes de millora i conclusions que han realitzat des de la Fundació Jaume Bofill a la llum dels resultats de l’informe PISA 2009.

Deixant de banda polèmiques vinculades a la pròpia Fundació i a l’informe PISA, destaquem aquests vídeos perquè resulten, especialment interessants, per a tota la comunitat educativa.

De totes les qüestions que es parlen als dos vídeos volem posar especial èmfasis en els següents punts:

1. El concepte de diversitat. Dins de les propostes de millora s’inclou un apartat que amplia aquest concepte i va molt més enllà de les necessitats educatives especials. Això suposa entendre la diversitat com una qüestió inherent a l’ésser humà, que pren formes diverses i que cal atendre-les totes. Observem, dins d’aquest punt, una aproximació al concepte d’intel·ligències múltiples de Gardner i a la contemplació dels diversos estils d’aprenentatge. Aprofundint, les millores dins del sistema educatiu haurien d’anar dirigides la creació d’escoles riques en estímuls i a la fugida d’entorns homogeneïtzadors.

2. La relació família i escola. La Fundació Jaume Bofill destaca aquest punt com un dels eixos bàsics de l’èxit escolar. La transparència per part dels projectes educatius i la participació dels famílies en la vida escolar quotidiana són eines bàsiques per desenvolupar ponts de diàleg, comunicació i confiança mútua. Treballar en aquesta línia asseguraria el bon desenvolupament dels infants així com la creació d’entorns educatius oberts i enriquidors (Veure els articles publicats en aquest mateix bloc “L’escola oberta a les famílies” i “No al tancament de l’escola Esparreguera II”.)

3. El foment del plaer per aprendre. Potenciar aquest desig a través de les propostes educatives, les activitats i els plantejaments dels projectes educatius. Despertar el desig per la lectura, la investigació, l’amor pel coneixement.

4. Els alumnes resilients. Dins de l’informe elaborat per la Fundació es destaca l’existència d’aquests alumnes. Es consideren alumnes resilients aquells infants i adolescents que, tot i tenir un entorn social i cultural depauperat, surten endavant  participen de l’èxit escolar. Les propostes de millora i les conclusions desenvolupades apunten que cal fixar l’atenció en aquests alumnes per tal de potenciar-los, ajudar-los i també entendre que és el que fa que surtin airosos per tal d’estendre el seu èxit a la resta de l’alumnat que es troba en les mateixes condicions.

Aquests són els punts que ens han cridat l’atenció, però també hi ha d’altres que són prou suggerents com per veure els vídeos amb més deteniment. Cal destacar, però que la mateixa Fundació és conscient que els resultats i els estudis en els quals s’han basat per a la realització d’aquestes propostes i conclusions han centrat la seva atenció en centres privats i concertats. No obstant, ens semblen prou suggerents, interessants i aplicables a l’escola pública així com per a desenvolupar criteris per establir nous projectes i reflexions dins del sistema públic.

Us deixem amb els vídeos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s