Kaurismaki i els germans Dardenne: retrats personals.

Dins d’un món en el que sembla que tenim una increïble necessitat de posar etiquetes, noms, normes, convencions i pautes hi ha qui planteja una altra realitat que s’escapa de tot plegat com si fos l’aigua que regalima per les mans d’un infant.

Quan sembla que tot és necessari que tingui un lloc, una posició i una ubicació determinada en el sistema vital de cadascú hi ha ments artístiques que ens qüestionen tot aquest ordre, que ens conviden a ser creatius d’una forma única i particular i a fugir de la moral preestablerta. Els germans Dardenne (El nen de la bicicleta) i Kaurismaki (Le Havre) amb els seus darrers films ens conviden a ser protagonistes de la nostra pròpia vida, d’obrir-nos a les circumstàncies d’una forma positiva i a establir vincles basats en l’emoció, la veritable emoció.

Els Dardenne amb la seva forma tan particular i única de narrar ens presenta la història d’un infant que, abandonat a la seva sort, lluita per guanyar-se l’amor del seu pare. Les circumstàncies fan que una desconeguda el comenci a ajudar i, sense, aparentment, voler-ho cap dels dos, s’estableix un vincle entre ells. Tant l’un com l’altre el rebutgen, el necessiten i el busquen, però la seva lluita interna és tan gran que el conflicte està assegurat. Una història plena de gestos i tendresa que és difícilment classificable i que ens porta a viatjar en la profunditat de les nostres pròpies emocions sense alliçonar, simplement, mostrant una realitat nua.

Kaurismaki a través d’un conte arrelat en el “realisme màgic” ens parla de quelcom semblant. Les circumstàncies i no la moral arrosseguen als personatges a treure el millor d’ells mateixos. Allunyats d’ideologies, idearis, morals o principis preestablerts els individus implicats en la trama actuen des del cor. El protagonista és un home que es dedica a netejar botes, no té gaire èxit i, a sobre, la seva dona es posa malalta d’una malaltia incurable que només un miracle pot salvar. En els recorreguts interminables que fa el personatge principal per la ciutat es troba amb un nen que acaba d’arribar d’algun país africà, que fuig de la policia i que somia amb reunir-se amb la seva família a Londres. A partir d’aquest moment la història es transforma en una xarxa de complicitats i ajuda que, fugint de qualsevol dramatisme, ens mostra el millor de l’ésser humà.

Tant l’un com l’altre són retrats personals, únics i genuïns dels individus, les seves circumstàncies, de les seves decisions, de l’amor i de l’optimisme. Senzills en la seva aparença, els films aconsegueixen aprofundir en la complexitat dels vincles, les emocions i els vincles que ens fan fràgils alhora que forts.

Us deixem amb els tràilers. Gaudiu-los!!!

3 thoughts on “Kaurismaki i els germans Dardenne: retrats personals.

  • Gràcies pel teu comentari!! A mi les pel·lícules dels Dardenne mai em deixen indiferent. M’encanta el seu punt de vista, els personatges i les històries que plantegen. És una visió única, però al mateix temps universal: tenen aquest do. Pel que fa a Kaurismaki no havia vist res anteriorment, però aquest film em va semblar fantàstic: com combina un punt de fantasia, amb un un realisme cru i un tracte molt tendre i humà cap als personatges…
   Molt recomanables totes dues!!! Jo les vaig agafar pels péls!!!

   Si las veus, ja m’explicaràs!!

   Vaig llegint les teves crítiques i m’agrada la teva perspectiva.

 1. Aki Kaurismäki es uno de los grandes, y merece mucho la pena visitar toda su filmografía. ‘La vida de Bohemia’, ‘Un hmbre sin pasado’… grandes grandes. En cuanto a los Dardenne, desde luego no dejan indiferente en ninguna de sus películas. El problema para mí es que crean tal angustia en el espectador (buscada, claro) que tienes que buscar muy bien el momento para ponerte a ver una de sus films.

  No había podido detenerme demasiado a ver el café pedagògic, pero intentaré hacerlo más a menudo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s