“Petit Cinema”: un projecte de cinema a l’escola o una altra manera de respectar la mirada de l’infant.

Avui us volem presentar una reflexió profunda sobre el plantejament d’escola que fem del projecte “Petit Cinema”. La primera part d’aquesta reflexió ja va ser publicada al “Bloc principal” i molts de vosaltres ja l’haureu llegit. No obstant, ara us presentem la concreció de la posada en pràctica que durant gairebé dos cursos hem anat duent a terme.

Tot i ja haver publicat aquesta primera part a un altre bloc , ens semblava poc adient presentar el que fem sense un context i uns principis pedagògics. Esperem que us sigui d’utilitat!


 

1. Que és “Petit Cinema”?

Des del curs 2010-2011 participem com a escola al projecte “Petit Cinema” que promou l’associació  “a bao a qu”. Aquest projecte, que es pot considerar el germà petit de

“Cinema en curs” que porta una trajectòria més que consolidada a diversos centres de Catalunya, posa en xarxa el treball amb el cinema i els audiovisuals que es realitza a diversos centres catalans en els primers nivells d’escolarització tenint en compte una sèrie de criteris comuns i propis.

L’objectiu és familiaritzar als infants amb una sèrie de qüestions pròpies del llenguatge audiovisual com poden ser l’enquadrament, el punt de vista, el color, la llum, el fons, el moviment, etc.

No obstant, cal dir i és important destacar, que el projecte “Petit Cinema” i el seu enfocament particular van molt més enllà, ja que aquest projecte pretén treballar a partir de la realitat que envolta al propi infant i la descoberta de la seva quotidianitat.

2. Per què fem “Petit Cinema”

Fem “Petit Cinema” perquè és una oportunitat per a convidar a l’infant a fer una passejada pels seus paisatges interiors, descobrir les seves emocions i trobar formes d’expressar-les a partir del seu entorn comú amb l’ajuda del llenguatge audiovisual. Creiem en el projecte perquè pretén potenciar un tipus de mirada que vagi més enllà i descobreixi la bellesa de les coses petites, dels detalls que ens envolten i admirar-s’hi de com un raig de llum pot canviar un ambient, descobreixi els colors que hi ha amagats a l’entorn i l’emoció que s’amaga en cada racó del nostre pati, la nostra escola, el nostre barri o la nostra ciutat.

3. Com entenem “Petit Cinema” a l’escola “Congrés-Indians”?

“Petit Cinema” és, per a nosaltres, un joc molt seriós que proposa una recerca constant de la bellesa i la poesia quotidiana que ens ajuda a trobar sentit a la nostra vida, ens ajuda a trobar-nos a nosaltres mateixos i a meravellar-nos amb els altres. Proposa aturar el temps, aturar el nostre propi ritme per descobrir el més petit i entendre que, precisament, el més petit és el més gran.

Treballant la imatge,tenint en compte aquests criteris, els infants capten aquests instants màgics i aprenen a llegir no només productes audiovisuals, sinó a interpretar la natura, els seus processos i l’organització del temps i dels cicles de vida. I és que “Petit Cinema” és un projecte interdisciplinar que motiva a l’expressivitat a través dels diversos llenguatges i a buscar codis i significats que permetin interpretar el món. És, per tant, un repte que plantegem als infants: el repte de ser ells mateixos i meravellar-se amb l’essència de la vida que els envolta, que està dins seu i que es troba en tots nosaltres.

Imatges realitzades per infants de l’escola “Congrés-Indians”.

4. Que fem a “Petit Cinema”?

El projecte “Petit Cinema”, segons l’entenem a la nostra escola, s’articula al voltant de  tres grans pilars bàsics: els visionats, l’estudi i observació d’elements naturals (llum, ombra i color) i l’execució de fotografies.

Aquests tres pilars ens permeten diversificar l’oferta de les propostes i respectar les múltiples formes i estils d’aprenentatge així com potenciar les intel·ligències múltiples (Gardner, 1987). El plantejament interdisciplinar i globalitzat ens facilita possibilitar un accés multidimensional a uns aprenentatges i processos psicològics que permeten l’aprenentatge de qüestions matemàtiques i lògiques, naturals, socials i culturals, emocionals, relacionals, espacials, corporals, verbals i artístiques de tota mena.

Cal destacar que el treball amb continuïtat i intens que es realitza permet que interaccionin aquests tres moments de forma que s’aprofundeix en les capacitats, donant l’oportunitat a tot l’alumnat de participar-hi segons les seves característiques individuals i personals.

4.1. Els visionats.

A “Petit Cinema” té una gran importància el fet de veure imatges tant estàtiques com en moviment. De la mateixa manera que es considera que la millor manera d’aprendre a escriure, és llegir; es creu que la millor manera de fomentar una bona cultura cinematogràfica és veient fotografies, pintures i pel·lícules.

Els visionats, doncs, són una oportunitat privilegiada per familiaritzar-se amb els aspectes formals del llenguatge visual així com amb els paràmetres comuns: llum, color, enquadrament, punt de vista, etc. Aquestes qüestions tècniques o punts d’atenció permeten desenvolupar, com hem dit, qüestions vinculades a totes les intel·ligències més acadèmiques (verbal i matemàtica), però també faciliten familiaritzar-se amb els recursos expressius que permeten parlar de les nostres emocions i relacions (intel·ligència interpersonal i intrapersonal).

No podem obviar, que el material que es visiona segueix uns criteris de selecció molt exigents. Per aquesta raó, es presenten peces i obres que compleixen uns requisits determinats de qualitat i de valor cultural. Contemplem obres referents dels orígens del cinema (vistes Lumière, Mélies, Charles Chaplin, Buster Keaton), fragments de pel·lícules d’autor (Truffaut, Kiarostami,Takeshi Kitano) així com fotografies i quadres d’autors representatius ( Eggleston, Robert Frank, Friedrich, Klimt, Seurat, Dorothea Lange) entre d’altres. Buscant, sempre, aquelles imatges i films que connectin amb les seves necessitats, emocions i particularitats. Aquests visionats sempre es realitzen en un context de diàleg i conversa que l’adult acompanya facilitant claus de lectura tant tècniques com emocionals.

Però també visionem films realitzats per altres infants que han participat al projecte “Cinema en curs” així com les fotografies que ells mateixos, els infants de la nostra escola, han fet. Contemplar les seves pròpies obres permet revisar la feina feta, analitzar les intencions del fotògraf i anticipar-les en una pràctica posterior recordant les coses que hem anat aprenent. D’aquesta manera els infants s’inicien en processos metacognitius i aprenen a aprendre.

4.1. Estudi i observació d’elements de la natura: llum, ombra i color. 

Per a nosaltres, com hem apuntat anteriorment, no té sentit tot plegat sense un vincle estret i significatiu amb l’entorn i la quotidianitat dels infants. Per aquesta raó, “Petit Cinema” s’articula tenint en compte aquesta necessitat.

Explorar l’entorn i observar els processos naturals ens permet treballar el mitjà audiovisual d’una forma rellevant i entendre el cinema i la fotografia com un recurs expressiu que ens ajuda  conèixer el que ens envolta i a nosaltres mateixos. Considerem, doncs, que duent a terme el projecte “Petit Cinema” no estem treballant amb una realitat fingida, sinó amb una altra forma i manera de veure i apropar-nos a la realitat.

Observar els canvis de llum que es produeixen al pati de l’escola, descobrir quins són els nostres racons favorits i fer-nos retrats o buscar on s’amaguen les ombres en un dia de pluja són excuses que ens permeten catalitzar processos tant emocionals com cognitius. D’aquesta manera el mitjà audiovisual es transforma en un recurs que ens permet fixar l’atenció en coses que ens passen desapercebudes, fer petites i grans descobertes i gaudir de la meravella del món.

És, per tant, una eina potent que ens ajuda a vincular el sentit de les nostres vides al gaudi de l’observació, de l’experimentació i de la descoberta dels grans prodigis que, com anem repetint, s’amaguen en les petites coses.

4.3. Fotografies i altres accions

Imatges realitzades per infants de l’escola “Congrés-Indians”.

La mirada és un element important en el projecte “Petit Cinema” que connecta directament amb el nostre projecte educatiu. No tractem d’imposar una determinada forma de mirar o d’interpretar el que ens envolta, sinó del que es tracta és de potenciar les capacitats visuals, espacials, artístiques, creatives i emotives amb les que cada infant compta d’una forma particular i única.

La nostra manera de dur a terme “Petit Cinema” és, doncs, una altra oportunitat de descobrir la mirada dels infants i, per suposat, de respectar-la. Permetent que agafin la càmera de forma lliure i explorin l’espai amb ella  ens donem una oportunitat, com adults, de sorprendre’ns i admirar el nostre entorn d’una altra manera, a la seva manera.

Facilitar un recurs que els hi permeti captar el seu esguard és facilitar-nos una altra eina per a conèixer a cada infant. D’aquesta manera és com hem sabut que els hi encanta fer fotografies dels peus i de les sabates, també hem vist com se senten atrets per com germina una planta o com s’abracen uns companys. Tenim imatges captades de mestres parlant amb infants, d’autorretrats impossibles, de racons que no sabem ni on són i d’altres similars que ens apropen, de forma inevitable, a la seva manera de sentir i percebre el món.

A poc a poc, la nostra intenció és anar introduint el vídeo o la gravació de sons per tal de multiplicar les possibilitats expressives d’aquest mitjà. Perquè, en definitiva, “Petit Cinema” és un privilegi que ens ajuda, a tots plegats, a aprendre els uns dels altres però, sobretot, ens convida a deixar-nos seduir per la mirada fascinant dels infants.

Imatges realitzades per infants de l’escola “Congrés-Indians”.

Si voleu saber que es fa a d’altres escoles que duen a terme el projecte “Petit Cinema” i que anem fent nosaltres, visiteu el bloc del projecte clicant aquí. 

18 thoughts on ““Petit Cinema”: un projecte de cinema a l’escola o una altra manera de respectar la mirada de l’infant.

 1. Gràcies, escola congrés indians, per la vostra actitut i vitalitat.
  Gràcies a tots per fer-nos cereixer també als qui estem al vostre voltant.

  Mati(iaia de la Zaïra)

  • En primer lloc donar-te gràcies pel teu comentari i en segon lloc dir-te que el nostra compromís amb la comunitat educativa, entesa com quelcom ampli, ens fa, per força, dignificar el servei públic en el que treballem. És el nostre deure ètic i professional i així ho posem en pràctica!!

 2. És un plaer seguir-vos per aquesta finestreta. Espero poder venir al centre algun dia i poder conèixer aquesta magnífica feina que realitzeu. Feu jornades de portes obertes? Gràcies i felicitats.
  Marta ( mestra d’infantil).

  • Gràcier per seguir-nos i ens alegra que et resulti plaentera aquesta finestreta que intentem cuidar el millor que podem. Pel que fa a les jornades de portes obertes per mestres, en fem una el dia 20 d’aquest mateix mes, però ja estan plenes. Si vols seguir les notícies, en aquest sentit, et recomano que visitis de tant en tant la nostra web:

   http://escolacongresindians.com/

   O ens segueixis al facebook a la pàgina de la nostra escola.

   T’esperem a la propera jornada!!!

 3. Meravellós. Vaig tenir la sort de fer un curset sobre cinema a l’educació amb una de les responsables del projecte i em va semblar genial!! Barrejar cinema i educació. Hi ha alguna cosa millor per descobrir el món??
  Continueu així que val molt la pena. Enhorabona!

  • La veritat és que és tot un plaer dur a terme aquest projecte i resulta molt impressionant com responen els infants d’aquestes edats tant primerenques. Hi ha, entre ells i elles, veritables apassionats de la imatge que agraeixen, sincerament, que els hi obrin portes en aquest sentit. Cada matí, sense cap excepció, hi ha una nena que em ve a comentar alguna cosa del Georges Mélies o del Buster Keaton. És veritable passió!!!

   Gràcies pel teu comentari i pels teus ànims!!

   • No sé si hauràs vist ‘La invención de Hugo’. Si no ho has fet te la recomano perquè és una obra d’amor al cinema i al seus origens, incidint en els minuts Lumière i, sobretot, en la figura de Méliès. Una meravella.

   • Vaig anar a veure-la fa molt poc i em va entusiasmar. Tot i això, coneixia el llibre des de fa uns quants anys i el vaig treballar com a mestra amb infants de 11 i 12 anys. El llibre permetia una intimitat i un recolliment especial que l’exhuberància del Martin Scorsese s’ha carregat. És cer que són suports diferents, però em quedo amb el llibre que te’l recomano molt i molt!!!

 4. Retroenllaç: La Vida Quotidiana de les paraules

 5. Retroenllaç: Col·laboració de la banda “The New Raemon” i el projecte “Cinema en curs” a la Pedrera. | Cafè Pedagògic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s