Per Sant Jordi una rosa, un parell de llibres i una mica de sentit de l’humor.

Aquest Sant Jordi m’agradaria haver escrit un conte i regalar-lo a tots els lectors i lectores del “Cafè pedagògic”, però la veritat és que el temps ha estat curt  i, per aquest raó, no l’he pogut fer. Així doncs, aprofitant que fa molts dies que vull parlar-vos d’un parell d’entrevistes que han aparegut a la meva estimada “Contra de la Vanguardia” i que també he estat endreçant els meus llibres i m’he retrobat amb un parell dels que estic bojament enamorada, l’article d’avui serà una miscel·lània de coses que ajudin a passar l’estona i omplir el cor d’energia primaveral.

Aquí van les entrevistes. Les dues parlen, en algun moment, del sentit de l’humor i del joc i de la seva importància per mantenir l’equilibri personal i guiar la recerca particular que duem a terme cadascú de nosaltres. Són petits missatges que es colen entre d’altres coses, però són missatges que deixen un regust positiu que, en un dia com avui, em ve molt de gust compartir i recordar.

La primera entrevista la realitzen a Martin Kaplan, biòleg molecular, guionista de cinema i expert en entreteniment i la podeu llegir clicant aquí.  I la segona entrevista la realitzen a Carlos Cañeque, professor, escriptor i director de cinema documental i també la podeu llegir clicant aquí.

Imatge de la portada de Contes de la perifèria via Barbara Fiore Editora

I pel que fa al meu retrobament amb els dos llibres estimats us en parlaré breu, però intensament. El primer d’ells és un plaer pels sentits ja que, escrit i il·lustrat pel Shaun Tan, no podia ser d’una altra manera. Contes de la perifèria és un recull de relats breus on l’autor experimenta amb diferents textures, temàtiques i tipus de narracions. Cada conte és diferent i cada il·lustració única, però tenen com a denominador comú el món fantàstic profund i poètic que fan tan especial la prosa i el traç del Shaun Tan. De totes les històries que ens explica, la meva preferida és la que es titula “Eric” i quina va estar la meva alegria quan vaig descobrir que havia tingut tan èxit que havien fet una edició especial d’aquesta història on l’havien publicat separada de la resta de contes. I no és per menys, ja que Eric resulta un personatge realment carismàtic i encisador.

Imatge d’Eric via “Puerta de Babel

L’altra joia amb la que em vaig delectar és Bordados de Marjane Satrapi. Aquesta autora iraniana ja em va captivar amb els quatre llibres de la seva reconeguda sèrie anomenada Persepolis i, on en format de còmic, ens explica la seva història d’infantesa, adolescència i joventut quallada de fets històrics, culturals i socials vistos des d’una mirada d’humor i amb una sensibilitat molt especial. Al llibre que ens ateny (Bordados), l’autora fa servir el còmic com a mitjà expressiu per fer-nos arribar la història breu, però intensa d’un grup de dones de diverses generacions. El títol original és “Broderies” que, en francès, fa referència a les xafarderies, però també a la reconstrucció quirúrgica de l’himen que es realitza per simular la conservació de la virginitat. Amb el seu particular sentit de l’humor, l’autora ens relata una sessió, on al voltant d’un samovar, les dones s’uneixen per, tal com diu l’autora, airejar els seus cors i explicar confidències sobre l’amor, els homes, el sexe, el matrimoni i la condició femenina a l’Iran.

Imatge de les dones protagonistes de Bordados via “El pez volador

I es deixo gaudint, espero, d’un Sant Jordi carregat de literatura, de color, d’aromes i somriures!

Referències bibliogràfiques:
  • Tan, Shaun (2008): Contes de la perifèria. Barbara Fiore Editora.
  • Satrapi, Marjane (2009): Bordados. Norma editorial. Barcelona.

2 thoughts on “Per Sant Jordi una rosa, un parell de llibres i una mica de sentit de l’humor.

  1. Ja t’ho he dit en l’anterior entrada, però els dibuixos de Shaun Tan són especials!!
    De tot, em quedo amb la frase de Carlos Cañeque: ‘Sin humor y sin juego no se puede hacer nada serio’
    Una abraçada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s