Les connexions màgiques

Quan preparava l’article sobre la Cristina Hoyos com a representant de la intel·ligència cinèticacorporal vaig trobar-me amb un vídeo espectacular de l’Anoushka Shankar. Per qui no la conegui, l’Anoushka és la filla del Ravi Shankar un dels virtuosos músics del sitar de gran fama mundial. La seva filla també toca el sitar de forma impressionant i, al seu darrer disc “Traveller”, explora, amb la col·laboració del Javier Limón, els vincles profunds existents entre la música flamenca i la musica hindú. Una d’aquestes múltiples connexions té relació amb el diàleg sincer i honest que s’estableix entre els ballarins i els músics. Tant la música flamenca com la música hindú són de les poques tradicions musicals on es manté un vincle molt potent entre els músics i els ballarins creant una interacció viva i orgànica en el mateix moment de la interpretació. Si algú ha tingut el plaer de ballar flamenc amb una guitarra en directe sap del que s’està parlant i també sabrà que, com a ballarí o ballarina, tens la sensació d’estar col·laborant de forma molt activa en la creació rítmica de la música que s’està interpretant: ets un instrument musical. Es creu que aquest diàleg o vincle prové del tractat hindi Natya Shastra (200 aC-200 dC) sobre les arts i l’espiritualitat que posa èmfasi en la necessitat d’establir un llenguatge comú entre la música, la dansa i el teatre.

Una noia amb un sitar, instrument indi. Via “Spothifi”


M’interessen particularment tots els treballs en tots els àmbits que posen èmfasi en les relacions i els vincles perquè, tal i com vaig dir a l’article “El que ens uneix”, si posem el focus en aquests aspectes estem més propers a una convivència pacífica. A grans trets, són moltes les diferències que ens separen, però polaritzar aquestes diferències, tal i com diu Amin Maalouf al seu llibre Identidades asesinas, és un perill extrem que ens duu als fonamentalismes, a la divergència i a la ruptura. I, veient el que està passant a molts llocs del món, no sembla aquest un perill llunyà.

En canvi, endinsar-nos en el nostre passat individual i col·lectiu, descobrir els símbols comuns, les arrels que ens uneixen i, fins i tot, els patiments i alegries com a formes essencials suposa una exploració profunda que ens pot ajudar a construir un món molt més pacífic i ric. No cal donar, per tant, l’esquena a les nostres tradicions el que cal és despullar-les dels moralismes i veure com podem construir comunitat a través d’elles, és a dir, com treballar els aspectes transcendents que faciliten la cohesió amb la resta i la fusió de tots els nostres elements propis.

Precisament, és el que han fet l’Anoushka Shankar i el Javier Limón, seguint l’estela d’artistes com Camarón o Paco de Lucía, en aquest disc: unir la seva tradició musical a una altra per tal de crear un llenguatge més universal amb el que més gent ens podem sentir identificats i, al cap i a la fi, units. En temps en els que la fragmentació social i cultural està a l’ordre del dia, aquest disc, per a mi, pren una importància cabdal com a símbol d’allò que ens uneix. Podeu escoltar-lo ciclant aquí.

Us deixo amb dos vídeos de l’Anousha interpretant dues cançons d’aquest disc. La primera es basa en un escrit del poeta sufí Amir Khusrau (ss XIII-XIV) i la segona és una buleria composada per la mateixa Anoushka i el Pedro Ricardo Miño.

Que els gaudiu!

2 thoughts on “Les connexions màgiques

  1. Precioso artículo!!! Que bonito saber de esa relación entre el flamenco y la música hindú!!! Además de conocer el trabajo de Anoushka Shankar y Javier Limón. Y gracias por la esencia del artículo, que me hace pensar en como asomarme a mirar el mundo y más bonito, si cabe, en como mirarme a mi!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s