“Amartizar” a la superfície de Mart.

Darrerament, al “Cafè pedagògic” mirem molt el cel. No sé per què serà però no paro de trobar-me amb pàgines i vídeos vinculats al cosmos i l’univers. Ni tan sols els busco, simplement, apareixen i és d’aquesta manera com m’he trobat amb els dos vídeos que us presento avui.

La missió “Curiosity” (Mars Science Laboratory) va sortir de la terra el novembre del 2011 per iniciativa de la NASA. El seu destí era arribar a  la superfície de Mart per tal d’investigar la capacitat del planeta d’allotjar vida tant en el passat com en el present. Durant un any marcià (1,88 anys terrestres) i amb un equip científic superior a qualsevol altra missió a Mart anterior, el robot explorador tipus “rover” recollirà mostres del terra i farà altres tipus de proves.

Va “amartizar”* (l’equivalent d’aterrar però en Mart) el 6 d’agost del 2012 (ara fa una mica més d’un mes). Dotat amb tecnologia de tot tipus, el robot Curiosity també compta amb càmeres d’última generació. Això ha permès que pogués fer fotos del seu propi aterratge (o amartizatge). Amb les fotos els científics de la NASA van realitzar un muntatge en vídeo del que es va fer ressò mig món.

 Imatge simulada per ordinador del robot explorador “Curiosity” via  “Cadena Ser”

Arran d’aquest vídeo una sèrie de persones han posat el seu talent artístic en marxa i han desenvolupat noves versions millorades qualitativament. És el cas de Bard Canning que, superant una de les darreres versions, ha realitzat un vídeo amb una gran sensació de realisme. Tot i que la nau no va gravar so, Canning li ha posat molta imaginació i li ha afegit donant a l’experiència visual una magnitud més intensa. Com han fet d’altres persones que han versionat les imatges de la NASA, ha editat un segon vídeo on es poden veure els dos muntatges (el propi i el de la NASA) al mateix temps per tal de veure les diferències.

Una experiència breu i virtual, però molt intensa d’amartizar (m’agrada aquesta paraula) a la superfície d’un planeta que es troba ben lluny del nostre !!!

El muntatge de Bard Canning via “La mentira está ahí fuera”:

La comparació amb els dos muntatges, el de la NASA i el de Canning via “La Mentira está ahí fuera” :

*Sobre la paraula “amartizar”: sembla que, amb la notícia, de l’arribada del “Curiosity” a Mart es va començar a fer servir de forma indiscriminada. Els lingüistes es van pronunciar en relació a aquest fet i van recomanar l’ús del terme “aterrar” per a qualsevol superfície ja sigui la terrestre o marciana. Podeu veure un article publicat a “La Vanguardia”, clicant aquí. Tot i això, a mi, personalment, m’agrada fer servir aquesta paraula.

7 thoughts on ““Amartizar” a la superfície de Mart.

   • No se, el rato en que ya no se ve el platillo volante que baja, y aun no a amartizado, me parece un vídeo de Luis Alberto Spinetta.. Una pared, o algo así.. La curvatura no la he visto, no me he fijado.

   • Pues, fíjate porque a mi me sorprendió y me parecía que era algún tipo de distorsión de la lente de la cámara pero luego averigüé que el robot había amartizado en un cráter y de ahí surgía el efecto visual de la curvatura.

  • Et dono tota la raó!! Em recorda una mica a la paraula “martiritzar” que no té unes connotacions gaire positives, però el rotllo futurista compensa…
   Per res del món pot ser igual aterrar que amartizar…de ben segur que tot canvia i, per tant, es mereix una altra paraula…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s