Actes poètics.

La nostra existència està perdent dignitat.Passem per davant de façanes grises i estèrils, sense adonar-nos que estem condemnats a viure en cel·les de presó.

Si volem sobreviure, tots hem d’actuar. Cada un de nosaltres ha de dissenyar el seu propi ambient. No et pots quedar esperant que les autoritats et concedeixin el permís.Els murs exteriors et pertanyen tant com la teva roba i l’interior de la teva casa.

Qualsevol classe de disseny personal és millor que l’estèril mort.

Així és com el popular i particular pintor, escultor i dissenyador d’edificis, Friedensreich Hundertwasser començava un dels seus manifests on reivindicava la recuperació de la individualitat i l’expressió particular i diversa a les urbs i que ben bé podria servir com a marc contextual per entendre els actes poètics que, cada vegada, són més abundants a les nostres ciutats.

Una obra “Yarnbombing”: un arbre folrat de llana. Via “Las Lolas Glam”.

Ja fa molts anys que les ciutats acusades de ser llocs anònims on les persones passem desapercebudes dins de l’excés de racionalitat o l’incontrolable caos, estan sent l’espai on van emergint moviments artístics que particularitzen e individualitzen espais concrets de forma espontània, transgredint subtilment o radicalment algunes normes cíviques, inesperadament i projectant l’essència i personalitat d’un individu o grup. És el conegut “Street Art” o “Art urbà” on, ja fa molts anys, els “graffiters” o “plantillers” són més que reconeguts.

Molts de vosaltres, de ben segur, coneixeu o reconeixeu obres d’artistes (de renom) com Bansky, Obey o  Space invaders que han omplert les ciutats del món de les seves obres sempre, això sí, acompanyats de més o menys polèmica.

En aquest sentit, els moviments que han anat sorgint darrerament són quelcom diferent. Si bé aquesta primera generació d’artistes urbans com Bansky eren ràpids, actuaven sigil·losament (generalment en solitari) i tenien un punt de transgressors suburbans que generaven, amb els seus actes, una nova cultura alternativa a la predominant i completament nova;  els moviments com el yarn bombing, yarn storming, guerrilla knitting, urban knitting o graffiti knitting tenen un aire més tranquil, més pausat, més càlid i de reconciliació de la vida urbana amb altres formes de vida més rurals i tradicionals així com, en molts casos, d’acte festiu i obert a tot el món que hi vulgui participar. Implica com molt bé haureu deduït envair espais urbans amb peces fetes de ganxet o punt (depèn del moviment concret) reivindicant la vitalitat, dignitat i vigència de l’espai en qüestió així com de la pròpia acció de fer ganxet o punt.

Arbres teixits via “About the street”

A Barcelona tenim la ja coneguda per molts i moltes “Guerrilla del ganxillo” que ha anat realitzant múltiples accions per la ciutat i d’altres llocs. Cobrir reixes amb punt de creu, fer petits testos amb ganxet per plantes i penjar-los a prop d’unes vies d’un tren o cobrir de gespa “ganxillera” tota una plaça gris són alguns d’aquests “actes poètics” que se situen entre el romanticisme i el sentit de l’humor. Aquestes accions suposen la conquesta de l’espai per la projecció de l’individualisme ben entès que ens apropa, ens dóna nom i personalitat a través de la metàfora. Una metàfora que conjugar el passat amb el present i que facilita la construcció d’un futur més humà. 

Imatge d’una acció “Plantbombing” de la “La brigada del Ganchillo” via “Duduá”

Podeu veure moltes més  accions de la “Guerrilla del ganchillo” visitant el bloc “Petit Pot”, “Duduá” i “Ameskeria”, entre d’altres. Les convocatòries acostumen a ser obertes i també s’acostumen a anunciar a aquests mateixos blocs. Jo estic a l’espera que facin alguna convocatòria per envair un espai de nines de llana…algú fa la proposta?

Us deixo amb un vídeo d’una de les seves accions:

One thought on “Actes poètics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s