Dues formes de donar la volta al món.

No sé si algú de vosaltres ha somiat mai amb donar la volta al món.  Jo no, però sí que he volgut sempre viatjar molt i conèixer molts països i persones diferents. És un somni bastant comú, però poques persones són les que s’arrisquen a dur-lo a terme fins arribar a l’extrem. Per sort, hi ha algunes que sí i ens fan arribar, d’una manera o una altra, la seva vivència.

Avui us presentem dues formes de fer aquest viatge al llarg del món poc convencionals que, tot i que tenen una posada en escena ben diferent, tenen molts punts en comú.

80jours_theatre_monde_illustre

Il·lustració de La volta al món en 80 dias de Jules Verne via “Tu Mamá me mima”

Per una banda, us presentem al Marc Serena, periodista català, que, quan va fer 25 anys, va decidir donar la volta al món entrevistant a 25 persones de la seva mateixa edat. D’aquest viatge va elaborar un llibre (La volta dels 25, considerat un dels millors llibres de viatges del 2011) que resulta un mosaic d’homes i de dones, de cultures, de llocs i de classes socials que trenquen els esquemes de qualsevol lector. Podem trobar  des d’un dissenyador de moda vietnamita a un xaman del Perú i gràcies a tots ells i elles el Marc ens ofereix un ventall polièdric i calidoscòpic on la diversitat dins de la pròpia diversitat és el denominador comú. Són 25 retrats d’una generació entusiasta (cadascú a la seva manera) il·lusionants que carreguen d’energia al lector més apesarat que pugui presentar-se. En molts casos, el somriure apareix als llavis de les persones que s’aboquen a l’aventura del Marc, però també alguna llàgrima emocionada pot regalimar per la galta del qui llegeix el testimoni d’aquesta aventura.

PrImg_496

El Marc Serena via “FriendlyRentals”

Precisament, et pot passar el mateix quan veus el documental  “Life in a day”. La idea dirigida pel Kevin Macdonald animava a tota persona, que en tingués ganes, a pujar el dia 24 de juliol del 2010 els vídeos gravats per ells mateixos. Amb tot aquest material es va muntar un documental d’una hora i mitja (aproximadament) que suposa un passeig per les diverses coloracions i formes que pren la humanitat.  Algunes preguntes en comú, com per exemple, “Que portes a la butxaca?” o “A que li tens por?” actuen com a dinamitzadores d’uns fragments que tenen vida pròpia.

Life-In-A-Day

Imatge de “Life in a day” via “The guardian”

Ambdues propostes plantegen un recorregut exuberant, enriquidor i transversal per la vida del planeta Terra amb molta frescor i sensibilitat posant l’èmfasi en la subjectivitat tant de les persones que parlen, que es mostren o que expliquen com de les persones que se situen a l’altra costat observant i llegint.

Davant d’això, que fredes que em semblen totes aquelles estadístiques que amb barres o amb cercles ens pretenen dibuixar la vida que hi ha a la Terra. No dic que no siguin necessàries aquestes xifres i, molt segurament, són pràctiques per moltes raons. Però em perdonareu si prefereixo molt més aquest dos viatges més emotius , personals i únics que em proposen conèixer el món i els seus habitants per, al final del trajecte,  retrobar-me  amb el meu propi cor ple de fragments d’altres vides que palpiten, ara mateix, de forma simultània al llarg del nostre món.

Us deixo amb el documental “Life in a day” i us recomano molt efusivament el llibre del Marc Serena (podeu llegir un fragment clicant aquí).

Curiositat: entre totes les vides que apareixen al documental hi ha el fragment d’una anxaneta i tota la preparació prèvia a pujar el castell.

Referències bibliogràfiques:

  • Serena, Marc (2011): La volta dels 25. La Magrana. 

4 thoughts on “Dues formes de donar la volta al món.

  1. Quin documental més intens. A sorpresa meva ha estat molt amè. Què semblant i diferent alhora és la vida arreu, sembla que estigui plena de contrastos, i ho és, però en realitat tenim moltes coses en comú, sobretot, les emocions.

  2. He llegit el llibre i he vist el docu… Dues bones recomanacions!! Tot i que el llibre em va costar de trobar perquè a moltes llibreries s’havia acabat o no el tenien. El que m’agrada del documental sobre l’anxaneta és la manera com està filmat. Com molen les cares!!

  3. Ja havia vist Life in a Day i em va encantar!
    Respecte al llibre… el poso a la meva llista! 🙂
    Però el que m’agradaria de veritat és, algun dia, no llegir un llibre o veure un documental, si no sortir, viatjar i viure aquest festival de contrastos que és el món!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s