Temes destacats

Al llarg del recorregut que ha suposat fins ara aquest bloc, sense predisposar-ho de forma conscient, hi ha alguns temes que s’han anat repetint  i, fins i tot, transformant-se en puntals del contingut d’aquests cafès pedagògics.

Per tal d’agilitzar la visita d’aquells que, amb més pressa, volen tenir una vista ràpida d’allò que hem parlat fins el moment o, simplement, per facilitar possibles recerques o recuperacions d’articles concrets; he fet un llistat i una breu descripció dels temes destacats. Podeu accedir-hi clicant a sobre.

Nou paradigma educatiu: prenent com a títol un concepte desenvolupat per Sir Ken Robinson, sota aquestes paraules podeu trobar un conjunt d’articles que fan referències a llibres, textos, webs o programes de televisió que parlen de les transformacions estructurals que requereix el sistema educatiu actual. Podeu trobar conceptes i qüestions teòriques així com experiències concretes que s’estan duent a terme.

Formacions: des de l’inici del projecte les meves companyes i jo hem realitzat un llarg peregrinatge que ens ha dut per diferents llocs del món: Reggio Emilia, Antzuola, Summerhill, etc. Aquestes visites han estat per a realitzar formacions concretes, però també per a conèixer d’altres experiències i vivències particulars. Algunes d’elles han suposat canvis paradigmàtics a la nostra forma de pensar i actuar i, al llarg d’aquest bloc, s’han anat compartint aquestes transformacions. Si cliqueu les següents paraules podreu veure els articles relacionats amb aquests viatges que fan referència a la preparació, l’estada i la posterior reflexió.

  • Capuccino Pedagògic: viatge a la ciutat de Reggio Emilia i familiarització amb el pensament de Loris Malaguzzi.
  • Zurito Pedagògic: viatge a Antzuola a l’escola del poble on duen a terme un projecte educatiu particular des de fa diverses dècades.
  • Bed & Breakfast Pedagògic: visita a l’escola Summerhill fundada per A.S.Neill.

Teoria de les intel·ligències múltiples: és una de les teories en les quals sustentem el nostre treball i al bloc hem desenvolupat tota una sèrie on vinculem cada intel·ligència amb una persona concreta. Podeu accedir a aquesta sèrie si cliqueu aquí.

Cinema: una de les meves passions personals és el cinema i intento anar-hi sovint o veure pel·lícules a casa meva. Quan veig alguna que es pot vincular amb el món de la infància o em desperta alguna reflexió que es pot compartir al bloc, acostumo a fer algun article.

Literatura: ja sigui literatura infantil, àlbums il·lustrats com literatura per adults també podeu trobar referències al llarg d’aquest bloc.

Reflexions personals: hi ha esdeveniments, situacions o imatges que em suggereixen algunes reflexions que em venen de gust compartir al bloc. Les trobareu a aquesta categoria.

De ben segur que aquests apartats s’aniran transformant, ampliant o desapareixent i és que el bloc té vida pròpia. Una vida que vincula coneixements, cultura i relacions i, com elements dinàmics que són, és impossible que es mantinguin perennes. Precisament, aquesta és la riquesa de mantenir i cuidar un bloc que construeix coneixement en xarxa a través d’un moviment i un creixement constants que s’estructuren en base a una sèrie de criteris personals i professionals.

Entrada de l’escola Summerhill a Anglaterra.

2 thoughts on “Temes destacats

  1. Retroenllaç: Educació | Pearltrees

  2. Retroenllaç: 20 blogs interessantíssims sobre educació I natibergada.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s